Erdoğan Berker

Erdoğan Berker

 

Yunus Gibi

16. Temmuz. 1932 yılında Ankara ‘da doğdu.

İlk, orta ve lise tahsillerini Ankara 'da tamamladı. 1950 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Yüksek Mühendisliği Bölümünü kazandı ve 1955 yılında mezun oldu.

 

 

1960_1982 yılları arasında Yüksek İnşaat mühendisi olarak, Uşak ‘ta 2000 kişilik kapalı spor salonu inşaatı, ODTÜ Edebiyat Fakültesi İnşaatında şantiye şefliği, Bursa Merinos Fabrikası Sosyal Bölümler Müteahhitliği,

 

Adana Sümerbank 50.000 iğlik fabrika inşaat müteahhitliği ve Konya Ilgın ‘da  Şeker Fabrikası İnşaat müteahhitliği görevlerinde bulundu

 

Erdoğan Berker ’in küçük kızı Ebru Berker, Türk müzik piyasasında saksafoncu ve düzenlemeci olarak isim yapmış Yuri Ryadchenko ile evlendi. Eşi birlikte ve eşinin bestelerinden oluşan albüm yaptı.  Oyun Atölyesi’ndeki ve aynı zamanda müzik yaşamındaki ilk konseri, ‘Sıradan Bir Şarkı ve Sıradan Bir Şarkıcı’ isimli ilk albümünün şarkılarından oluşturdu.  Piyasaya çıkan albümünde Ebru Berker’in sözlerini yazdığı ve seslendirdiği besteler 16 yıldır ait. İçinde caz, saz, pop, pop-caz, punk, Latin, alaturka esintiler olan albümde Doğan Canku’nun ‘Sonsuza Dek’ isimli bestesi ve İspanyol grup La Cabra Mecanica’nın bir şarkısı da vardı.

 

Sanat yaşamı:

 

Babasının evde ud çalması ve annesinin sesi ile ona eşlik etmesi ile musiki hevesi daha çocuk yaşlarda başlıyordu Erdoğan Berker ‘in Üniversite yıllarında Necdet Varol ve Nevzat Sümer ‘den makam ve usul dersleri alarak musiki bilgisini geliştirdi.

 

 

1955 yılında Ankara Radyosu tarafından düzenlenen “ Yeni kabiliyetler “ adlı yarışmada “Senin aşkınla çak ‘ı çak oldum” isimli şarkıyı söyleyerek

 birinci olması Türk Müziği ‘ne olan aşkını doruğa çıkardı.

 

1958_1960 yılları arasında Almanya ‘da olduğu zamanda ilk bestesini yaptı. Sözleri Ömer Bedrettin Uşaklı ‘ya ait olan  “Anlat bana gül goncası gördün mü dikensiz “ şarkısını Rast makamında besteledi.

 

 

1960_1982 yılları arasında mesleğinin gereği olarak gezmesi yüzünden müziğe ara vermek zorunda kaldı.

 

1982_1985 yılları arasında 50 kadar şarkı besteleyerek müzik dünyasına bomba gibi girdi.

 

1982 yılının Haziran ayında sözlerini Mehmet Ebrulan ‘nın yazdığı “ Beni unutma “ isimli güfteyi Nihavent makamında besteledi.

1984 yılında bu şarkı Milliyet Gazetesi ‘nin “Yılın on şarkısı” yarışmasında birincilik ve Hürriyet Gazetesi ‘nin  “Altın Kelebek” ödülünü aldı. 

Bu şarkıyı Samime Sanay Kervan Plakçılık şirketinde "Sevgi üzerine sohbet" isimli albümünde, Serap Mutlu Akbulut ise " Serap Mutlu Akbulut ve Erdoğan Berker" isimli albümünde ve Faruk Tınaz ise "Yunus Gibi" isimli albümünde icra ettiler.

 

 

Muazzez Abacı, Samime Sanay, Serap mutlu Akbulut ve Faruk Tınaz seslendirdi. Aynı kategorideki yarışmada “ YUNUS GİBİ” şarkısı da beşincilik ödülü aldı.

1983 yılında notaya aldığı bu güzel eserin güftesini Ayten Baykal hazırladı. Bu Hüseyni şarkı ses sanatçısı Faruk Tınaz ‘ı şöhret basamaklarına götürdü.

 

 

 

1985 yılındaki Milliyet Gazetesi ‘nin “Yılın on şarkısı” yarışmasında 1984 yılında notaya aldığı ve sözlerini Bekir Mutlu ‘nun yazdığı Nihavent şarkısı “BİR İLKBAHAR SABAHI GÜNEŞLE UYADIN MI HİÇ” birincilik ödülünü.  Uşşak makamında bestelediği Erol Karşit ‘in güftesini yazdığı “ŞARKILAR YAZDIM SANA”  isimli şarkısı ikincilik ödülünü.  Sözleri Mehmet Ebrulan ‘a ait olan “GEL YİNE CEYLAN GÖZLÜM” isimli Hüzzam şarkı dördüncülük ödülünü. “ANLAT BANA GÜL GONCASI GÖRDÜN MÜ DİKENSİZ” isimli Nihavent şarkısı ile yedincilik, Nihavent makamındaki “BİR DİNLESEN KALBİMİ” şarkısı ile sekizincilik ve “AŞK BU DEĞİL Mİ?” isimli Rast şarkısı ile onunculuk ödülünü aldı.

On şarkılık ödülün altısını alarak bir rekora imza attı. Aynı yıl “Bir ilkbahar sabahı” şarkısı Hürriyet Gazetesi ‘nin “Altın kelebek” ödülüne layık görüldü.

Milliyet Gazetesi ‘nin “Yılın on şarkısı” yarışmalarında, 1986 yılında “ŞAKAYIK” isimli Rast şarkı ile yedincilik ödülünü aldı.

1987 yılında Hicaz şarkısı “Sevgisiz yaşamam” ile birincilik ödülünü alan Berker, aynı yıl “Yudum yudum sevda” ile üçüncülük ve “Seneler ne olur üstüme

gelmeyin” şarkısı ile yedincilik ödülünü aldı. Ödüllere doymayan Berker 1988 yılında “Akşam güneşi” şarkısı ile yedincilik, 1989 yılında “Sevgi bağlarım” şarkısı ile sekizincilik ödülünü aldı.

 

 

90 civarın da bestesi olan Berker 'in 65 tanesi TRT repertuarında bulunmaktadır.

 

Daha çok piyasa şarkıları besteledi. Şarkıları bir zamana damgasını vurdu. Basit fakat kulağa hoş gelen melodileri seçti. Çok sesli müziğin önde gelen isimlerinden di.  Batı Müziği  ‘nin etkisinde kaldı ve Hafif Türk Sanat Müziği şeklindeki şarkılara önem verdi.

 

Hazırlayan: Suat Yener

 

 

Kaynaklar:

 

T.C. İstanbul Valiliği Etkinlik Ana Sayfası - Etkinlik Detayları

Türk Musikisi Bestekârlar Külliyatı………Rahmi Kalaycıoğlu