Ertunç Toprakezen

Ertunç Toprakezen

1953 yılında Adana'nın Sugediği Mahallesi'nde doğdu. Müzisyen bir ailenin çocuğu olan Ertunç Toprakezen'nin babası Abdulkerim Toprakezen çok güzel ud çalarmış. Hal böyle olunca çocuk yaşta musikiye aşinalık başlamış oldu. 

1. İnönü İlkokulu ve Tepebağ Otaokulu'nu bitirdikten sonra 1973 yılında Balıkesir'de askerliğini yaptı. 1979 yılında Saadet Hanım ile evlendi. Bu evlilikten Kerim ve Duygu dünyaya geldi. Kerim, musikiye küçük yaşta başlamış ve Nazif Yükbilmez'den kanun dersleri almaktadır.1982 yılında Adana'nın Sesi Musiki Derneği'ne başladı. Önce Ümit Öcal ve daha sonra ise Reyhan Karataş yönetimindeki icra heyetlerinde görev aldı ve yardımcılıklarını yaptı. Dernekte 2 yıl nazariyat hocalığı yaptı.


2000 yılında Adana Ziraat Mühendisleri Odası Müzik Korosu'nu kurdu. 9 yıldır bu koroda hocalık ve şeflik görevini sürdürmektedir. (2009)

Toprakezen'nin  "Gönülden Gönüle Serzeniş"  isimli şiir kitabı vardır. Bir çok şiiri bestekarlarımız tarafından bestelenmiştir. Bestelenmiş eserleri defalarca Ayşe Taş, Kamuran Akkor ve birçok sanatçı tarafından TRT programlarında icra edilmiştir. Ayrıca kendi şiiri olan "Kayan her yıldıza bir dilek tuutum"u Muhayyerkürdi makamında besteledi.


Kayan her yıldıza bir dilek tuutum

Gönlümü gönlüme bağlasın diye

Adaklar adadım dualar ettim

Bir kerecik sorayım diye


Yalvardım ağladım geceler boyu

Yıldızlar sesimi duyursun diye

Hiç görmesem bile güzel yüzünü

Rüyamda olsa da göreyim diye


Sabahlar olmuyor gündüzüm gece

Gözüm kayan yıldız arar ümitle

Yolunu gözlerim her gün her gece

Bir kerecik olsun göreyim diye

Göksel Baktagir'in bestelediği "Bu sevda küllerden yeniden doğsun" şarkısının sözlerinde Ertunç toprakezen'in imzası var.

Gönlüme izin ver gönlüne aksın

Küllenen ateşi yeniden yaksın
Tutuşsun gönüller bir volkan olsun
Bu sevda küllerden yeniden dpğsun

Birlikte alalım sevda yolunu
Birlikte dikelim aşkın gülünü
Yeşersin büyüsün bir orman olsun
Bu sevda küllerden yeniden doğsun

Bir daha bırakma sakın elimi
Bir daha çıkarma gönlünden beri
Bir ömür ellerin elimde olsun
Bu sevda küllerden yeniden doğsun

 

Saadet İdrisoğlu'nun Nihavent makamında bestelediği "Karbeyaz gelinlik yakışmış sana" şiiri "10.Amasya Altın Elma beste yarışması"nda ödül aldı.

Hazırlayan: Suat Yener

 Lütfen link verilerek veya kaynak göstererek kullanın.