Hasan Bayrı (1914-1990)

Hasan Bayrı (1914-1990)

 

Hasan Bayrı, 1914 yılında Bartın’da doğdu. İlkokulu burada bitirdi ve anılan tarihlerde ortaokul olmadığı için eğitimine devam edemedi. Hasan Bayrı, ilkokul son sınıfta iken öğretmeninin teşviki ile şiir yazmaya başladı ve o tarihten itibaren giderek şiir yazma tutkuya dönüştü.

 

En önemli eserleri ''Bu Ne Sevgi Ah, Bu Ne Izdırap" adlı şarkı sözlerinin de yer aldığı ''Bu Ne Sevgi'' isimli kitabıdır. Hasan Bayrı, Şadiye adında bir kıza âşık olur.  Bu aşk nişanlılıkla sonuçlanır. Maddi sebeplerden dolayı nişanlısından ayrılır. Ayrılığa çok üzülen Hasan Bayrı, Bartın’nın ırmak kenarında bir çay bahçesinde otururken bu şiiri tasarlar.  Akşam eve gidince bir duble içkisini koyar ve duygularını kalemle anlatır.

 

Bu ne sevgi ah bu ne ızdırap

Zavallı kalbim ne kadar harap

Nasibim olsun bir yUdum şarap

Sun da içelim yarin elinden 

 

Al şu kadehi yaşla doldurma

Düşürme yeter gönlümü gama

Gurubun rengi vurmadan cama

Ver de sesini tatlı dilinden 

 

 

Bahtım sarılmış simsiyah tüle

Nemli gözlerle yalvardım güle

Uzak kalırsan bana acele

Selamlar gönder seher yeliyle

 

O yıl Bartın'da yapılacak olan bir etkinlikte bu bestenin okunması istenir. O yıllarda Bartın Ordu Evi'nde askerlik yapan Abdullah Yüce şarkıyı icra eder ve şarkıyı çok beğenir. Askerlikten sonra İstanbul'da bu şarkıyı notaya alır ve ilk bestesi olarak tarihe geçer. (Suat Yener, Şarkıların gözyaşları S: 203)

 

Ayrıca Abdullah Yüce, Hasan Bayrı’nın “Yine bugün dertli gönlüm” sözleri ile başlayan güfteyi Hüzzam makamında besteledi.

 

Hasan Bayrı 19 Mayıs 1990 tarihinde vefat etmiştir.

 Hazırlayan: Suat Yener

Lütfen kaynak göstererek kullanın.