İlkan San

İlkan San

Söyleme Bilmesinler Bu Aşkın Bittiğini

İlkan San (1941-2008)

 

22.11.1941 tarihinde Malatya’da doğdu. Lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladıktan sonra Ankara Başkent Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. Kamu ve özel sektörde çeşitli görevlerde bulundu. Bazı gazete ve dergilerin idari yönetmenliğini yaptı. Şiir sayfası hazırladı. İlk şiiri 1961 yılında resimli posta gazetesinde yayınlandı. 1966 yılında Ankara Halk Evleri Genel Merkezi’nde ilk kez Desenli Şiir Sergisi’ni açtı. Şiirlerinde her konuya yer vermesine karşın sevda teması ağırlıktadır.

 İlkan San, uzun yıllar Ankara’nın eğlence mekânlarında Türk Sanat Müziği sanatçısı olarak çalıştı. Ankara’da sahne aldığı yıllarda bir gece, açılışını “Sevgimizin, Aşkımızın Üstünden Sene Geçti” adlı şarkıyla yaptı. Şarkının bitiminde ön masalardan birinde oturan bir hanımefendi bu şarkıyı tekrar okumasını istedi. Aynı eseri bir daha okumasının imkânsız olduğunu belirtip, özür dileyen İlkan Bey ise bir başka şarkıya geçti. Fakat o genç hanımefendi program bitene kadar gözlerini İlkan Bey’den ayırmadı ve gecenin sonunda da elinde bir buket çiçekle kendisini bekledi. O geceden sonraki 10 gün boyunca da aynı masada İlkan San’ı dinlemeye geldi. İlişkinin devam etmesi çok zordu. Çünkü sevdiği kadın evlidir ve bir de çocuğu vardır. İlkan Bey ne kadar böyle düşünse de, aslında Hanımefendi bu ilişkinin tam manasıyla arkasında durmakta ve diretiyordu. Fakat İlkan San kabul etmedi ve aşka son noktayı koydu.

 

İlkan Bey, bu aşkı unutmanın çaresini ararken, sevdiği kadının kocasından ayrılıp bir başkasıyla evlendiğini duyunca adeta yıkıldı. Öfkesini, üzüntüsünü, pişmanlığını ve belki de bir daha asla yaşayamayacağı bu aşkı, sözlere dökmek kalmıştı. İçindeki duyguyu ve pişmanlığı dizelere döktü.

 

Söyleme bilmesinler bu aşkın bittiğini

Neden beni bırakıp terk edip gittiğini

Yolumuz ayrılsa da dost kalalım seninle

Yalan olan sevgimiz düşmesin el diline

Hiç kimse dolduramaz kalbimdeki yerini

Yok artık benim için senden başka sevgili 

 

Biliyorsun çekemez, hep kıskanırlar bizi

Biliyorsun yıllarca çıkmaz iftira izi

Bırak gizli sırrımız içimizde yaşasın

Bırak o güzel günler hatıralarda kalsın

Hiç kimse dolduramaz kalbimdeki yerini

Yok artık benim için senden başka sevgili

Selahattin Altınbaş Hüzzam makamında notaya aldı.

Türk sanat müziği sanatçısı olarak 1972 -1995 yılları arasında yurtiçinde ve yurtdışında sahneye çıkarak sözlerini yazdığı eserleri seslendirmiştir. Başta TRT olmak üzere çeşitli radyo ve televizyonlarda söyleşilere katılmıştır.

Ayrıca “Yunus’tan Bugüne Türk Şiiri”, “Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi”, “Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi”, “Azerbaycan’ın Min Beş Yüz İlin Oğuz Şeri” gibi önemli ansiklopedilerde yer almıştır. “Çam Sakızı Çoban Armağanı - 1965”, “S.O.S -1969”, “Sizden Biri - 1979”, “Dua’dan Beddua’ya - 1999” şiir kitapları yayınlanmıştır.

Müzik-Sen ve Müzik-Der mesleki örgütlerinin yönetim kurullarında da görev alan, Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) üyesi olan İlkan San, 20.10.2008 tarihinde vefat etmiştir.

İlkan San’ın bestekârlarca bestelenmiş 303 eserden 131’i TRT repertuarındadır. Milliyet Gazetesi Yılın En Sevilen 10 Şarkı Yarışmalarından etkinlerinde aldığı ödüllerdir. (http://www.ilkansan.com/index.php?Did=3)

 

Necdet Tokatlıoğlu Gitmesin Gözlerinden Pırıl Pırıl Arzular          1978 Yılı Birincisi

Avni Anıl               Günbegün Yaşanan O Hatırayı                         1979 Yılı Dördüncüsü

 Avni Anıl              Şu Yalan Dünyayı Aşksız Geçirme                   1979 Yılı Sekizincisi

Zekai Tunca            Kapıldım Sana Bir Mecnun Gibi                       1981 Yılı Üçüncüsü

Zeynettin Maraş      Benimle Olmaktan Bıktıysan Eğer                    1981 Yılı Dördüncüsü

Selahattin Altınbaş Söyleme Bilmesinler Bu Aşkın Bittiğini             1981 Yılı Beşincisi

 Erol Sayan              Sizden biri                                                           1982 Yılı Dokuzuncusu

 Zekai Tunca           Bunca Güzel İçinde Birisi Var ki                        1983 Yılı İkincisi

 Avni Anıl’ın Hicaz bestesi “Şu yalan dünyayı aşksız geçirme”, Hüseyin Erbay’ın Hicaz şarkısı “Verdiğimiz o sözleri ettiğimiz yeminleri söyle nasıl unutursun” ve Segâh şarkısı “Sana binbir özlemle döneceğim demiştim”, Sadettin Öktenay’ın Hicaz şarkısı “Sevgimizin aşkımızın üstünden sene geçti” eserleri İlkan San şiirlerinden bir demettir. 

Hazırlayan: Suat Yener

 

Her hakkı www.musikiklavuzu.net  sitesine aittir. İzin alınmadan yayınlanamaz.

 

Link verilerek ve kaynak belirnerek izinsiz yayınlanabilinir.