Ramazan Gökalp Arkın (1914-2011)

Ramazan Gökalp Arkın (1914-2011)

Yazar, yayımcı ve eğitimci olan Ramazan Gökalp Arkın, 1914 yılında Malatya'da dünyaya gelmiştir. Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu'nu bitirdi (1936). Öğretmenlik, İlköğretim müfettişliği ve Van Milli Eğitim Müdürlüğü yaptı. 1949 yılında yayımcılığa başladı.

 

1957 yılında Arkın Kitapevi'ni, 1961 yılında Arkın Ofset Basımevi'ni kurdu. Çocuk ve okul kitapları, ansiklopedi, sözlük, atlas ve çocuk edebiyatıyla ilgili yapıtların yayımına ağırlık verdi. Cumhuriyet Ansiklopedisi (11 Cilt), Gökkuşağı (8 cilt), Sağlık Ansiklopedisi (8 cilt), Bilim Dünyası (3 cilt), Yüzyıl Tarihi'ni (2 cilt) yayınladı. Ayrıca her yıl Arkın Çocuk Edebiyatı Ödülleri adıyla masal, oyun ve şiir yarışmaları düzenledi. Şiir, öykü, oyun ve şarkı sözü de yazan Arkın'ın birçok yapıtı yayınlandı. "Rıza Tevfik hayatı ve Şiirleri" adlı bir de incelemesi bulunmaktadır.

 

Yaşlılığa bağlı sağlık sorunları nedeniyle 26 Ocak 2011 tarihinde vefat eden Ramazan Gökalp Arkın, bir asra yakın ömründe yazdığı unutulmaz şarkı sözlerini hep eşi Mefaret Hanım'ın gözlerine ithaf etti. (www.turksanatmuzigi.org/sanatcilarimiz/sairlerimiz/ramazan-gokalp-arkin)

1941 yılında yayımladığı "Yüz Görümlüğü" adlı şiir kitabından bazı şiirleri Sadettin Kaynak tarafından bestelenmiştir. Mesela:

 

"Kara bulutları kaldır aradan" Karcığar,

 "Yeşil gözlerini ufkuma ger ki" Hicaz,

"Bahar bitti güz bitti" Nihavent,

"Saçlarıma ak düştü sana ad bulamadım" Buselik,

“Bulutlar kokunu getirir bana” Acem Aşiran,

“Yâr ayrılık yaktı beni” Gerdaniye

”Kalbimde biten güldür bu gönül şarkıları” Hüseyni

Gönül civan ister boyu boyumca”               Hüseyni

Safiye Ayla’nın Uşşak makamında bestelediği “Ah bu gönül şarkıları” bestelenmiş şiirleridir.   

 Hazırlayan: Suat Yener