Seyhan Musiki Derneği

Seyhan Musiki Derneği

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Başkan: Tuğrul Saybaşılı 

Şef: Gökhan Soygün 

Yönetim kurulu: Ayşe Dudu Sevim, Hilmi Sulu, Ali Demir, Yavuz Özkan, Olcay Anıl Ağan, Esra Akyol Zeytun.

Çalışma Günü: Her Pazartesi günü Saat: 18.30 dernek binası

Adres: Döşeme Mahallesi 24 sokak No: 24  SEYHAN/ADANA

İrtibat telefonu: 0542 272 82 22


Seyhan Musiki Derneği 1989 yılında SASA Suni sentetik Fabrikasında faaliyetlerine başladı. Bir yıl gibi bir 

süre " SASA Korosu " olarak çalışmalarını Şef Işıl Saka yönetiminde sürdürdü.

1990 yılında Döşeme Mahallesi 24 sokak, 24 no'lu adreste ," Seyhan Müzik Topluluğu " adı altında

toplanarak 1996 yılına kadar devamlılığını sürdürdü.

1996 yılında resmi kimliğine kavuşarak " Seyhan Musiki Derneği " olarak Adana Musikisine hizmet 

vermeye başladı. Şef Işıl Saka yönetiminde bünyesinden genç solistler ve bestekârlar yetiştiren 

derneğin kurucu üyeliğini; Bahri Özügergin , Ayşe Dudu Doğan , Nurdan Nar , Abdulkadir Salar , 

Tuğrul Saybaşılı , Işıl Saka ,Hilmi Sulu , Berat Palaz yaptılar.

 

2002 yılında Işıl Saka'nın dernekten ayrılması ile Zeki Büyükipekçi iki yıl süre ile koro şefi olarak 

hizmet verdi. 2004 yılında  Şef Hilmi Sulu yönetiminde çalışmalarını sürdürdü. Bir süre de Hayrettin Arpacı ile şeflik görevini paylaştı. 2014 yılından bugüne şef Gökhan Soygün yönetiminde çalışmalarını sürdürüyor.

Seyhan Musiki Derneği 'nin Başkanlığını Tuğrul Saybaşılı yürütmektedir. Yönetim kurlunda Şef Hilmi Sulu, Ali Demir, Yavuz Özkan, Mebrure Sertdemir , Hayrettin Arpacı ve Olcay Anıl Ağan görev yaptılar.

 

Seyhan Musiki Derneği çalışmalarını her Pazartesi günü, dernek binasında 18,30 - 19,30 saatleri 

arasında Bestekar Abdulkadir Salar yönetiminde nazariyat dersleri ve saat 19,30 ' da  ise Şef Hilmi 

Sulu yönetiminde koro ve solo çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalar sonunda yılda iki defa 

konser vererek, musikişinasların beğenisine sunuyor.

 

Bahri Özügergin, Abdulkadir Salar, Hayrettin Arpacı dernekte amatörce hizmet ederken, 

bestekârlık hayatlarına devam ediyorlar. Dernek Konserlerinde zaman zaman bu bestekârların 

eserleri icra ediyor.

Seyhan Musiki Korosu’ndan yetenekli sesler yetiştirildi, solist kadrosundan Yavuz Özkan, 2012 yılında TRT’nin düzenlediği Mersin Büyükşehir Belediyesi 6. Türk Müziği Festivali’nde  “Sonbahar Vurgunu” şarkısı ile birincilik ödülü aldı. Hayrettin Arpacı, 1997 yılında TRT kurumunun düzenlediği “Amatör Ses Yarışması”nda Çukurova ikincisi, Seray Güzel, 1995 yılında liseler arası müzik yarışmasında Türkiye ikincisi olmuş. Olcay Anıl Ağan, Ercan Zeytun, Berat Palaz, Elif Turhan gibi sanatçıları bünyesinde yetiştirmiştir. Disiplinli musiki anlayışı içinde bünyesinden önce Hilmi Sulu’yu sonra da Hayrettin arpacı ve Pınar Özkan’ı yetiştirdi. Okul niteliğinde koro olmanın mutluluğunu yaşamakla haklılar.

2014 yılında 25. yıl kutlama etkinliklerinde TRT sanatçısı Ayşe İnak Ekiz’i misafir eden dernek, Bestekâr Talat Er, Canan Geylan ve Yahya Geylan çiftini 2016 yılında misafir etti.

 

Başkan Tuğrul Saybaşılı

Tuğrul Saybaşılı,  1946 Tarsus’ta doğdu. 

1986 yılında Divan Musiki Derneği’ne öğrenci olarak musikiye başladı. Burada çok değerli musiki hocaları Toktay Sökmen, Bahri Özügergin, Bekir İnak, Uğur Türe ve Işıl Saka’dan musiki eğitimi alma şansını buldu.

1989 yılında Işıl Saka ve bir grup arkadaşı ile Divan Musiki Derneği’nden ayrılarak SASA Korosu’nun kurulmasında çalıştı. 

1996 yılında Sasa Korosu’nun dernekleşme aşamasında çalıştı ve Seyhan Musiki Derneği olarak tüzel kimliğini kazanmasında emek verdi ve kurucu üyesi oldu. Derneğin başkanı oldu ve bu süreç bugüne kadar sürdü. Başkanlık döneminde Işıl Saka, Zeki Büyükipekçi, Hilmi Sulu ve Hayrettin Arpacı ile çalıştı. Aynı zamanda derğin konserlerini düzenledi, konserlerde korist ve solist olarak yer aldı .

Işıl Saka

Işıl Saka, 1932 yılında Trabzon'da doğdu. Erzurum Erkek Öğretmen Okulundan (Nene Hatun) 1951 yılında mezun oldu.1953 yılında Polatlı Topçu Okulu'nda ve daha sonra Ağrı'nın Karaköse İlçesi'nde askerlik görevini yaptı.1955 yılında Anamuru'un Bahçekoyağı köyünde öğretmenliğe başladı aynı yıl  Melek Hanım'la tanışıp evlendi ve Erdemli'ye yerleşti.1959 yılında Adana'da sırasıyla 27 Mayıs, İsmet İnönü, Celalettin Seyhan İlkokullarında öğretmenlik yaşamını sürdürdü. 1977 yılında emekli oldu.

Celalettin Seyhan İlkokulu'nda öğretmenlik yaptığı yıllarda Adana Musiki Derneği çalışmalarını okulda yapıyordu. Misafir olarak katıldı musikiyi takip etti. 1979 yılında kurulan Divan Musiki Derneği'nin kurucu üyeliğini yaparak musikinin içine girdi.

Seyhan Musiki Derneği 1989 yılında SASA Suni Sentetik Fabrikasında faaliyetlerine başladı. Bir yıl gibi birsüre SASA Korosu olarak çalışmalarını Şef Işıl Saka yönetiminde sürdürdü.1996 yılında resmi kimliğine kavuşarak Seyhan Musiki Derneği olarak kuruluşunda kurucu üyeliğini yaptı ve 2002 yılına kadar derneği yönetti ve koro şefliği yaptı.

1985–1989 yılları arasında Adana Büyük Şehir Belediyesi Konservatuarı’nda müdür yardımcılığı ve öğretim üyeliği görevlerinde bulundu. Saka, Tabibler Odası Koro Topluluğu ve Mimarlar Odası Koro Topluluğu'nu da çalıştırdı. Son olarak 2006 yılında Adana Eczacılık Korosu'nu kurdu ve iki yıl süreyle çalıştırdı.

İyi bir edebiyatçı ve hattat olan Saka, takvimler 18 Ağustos 2014’ü gösterdiğinde aramızdan ayrıldı. 19 Ağustos 2014 Salı günü öğle namazının ardından Kabasakal Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı. 

 

Hilmi Sulu

Hilmi Sulu, 1962  yılında Adana Sarıyakup Mahallesi’nde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini 23 Nisan ilköğretim okulunda bitirdi. Liseye Borsa Lisesi’nde başladı. Meslek hayatına 1977 yılında mobilya sektöründe başladı.

1981 yılında Divan Musiki Derneği’ne girerek ilk musiki çalışmalarına adım attı. Divan Musiki Derneği’nde çok güçlü hocalarla çalışma imkanı oldu. Uğur Türe, Işıl Saka, Toktay Sökmen ve  nazariyatta Bekir İnak hocalardan faydalandı ve musiki bilgisini geliştirdi.

1990 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı'na girdi. Arif Nihat Aka ve Salim Küçüktanış'tan aldığı bilgilerle musikinin derinlemesine içine girmiş oldu. Musiki yaşantısını Işıl Saka yönetimdeki SASA Korosu’nda devam ettirmeye başladı.

Arkadaşları arasında yaptıkları meşklerde saz olmamasını içine sindiremedi. Kanuni Nazif Yükbilmez’den aldığı Kanun ile kendi çabası ile kanun çalmaya başladı. Azimli çalışması sayesinde iyi bir kanuni oldu.  

SASA Korosu’nun tüzel kimliği ile Seyhan Musiki Derneği’nın kurulma aşamasında önemli emekleri oldu.Seyhan Musiki Derneği’nde Işıl saka ve Zeki Büyükipekçi’nin yönettiği konserlerde solistlik yaptı ve saz heyetinde Kanun icrasını yaptı. Büyükipekçi’nin ayrılması üzerinde dernek içinden iyi yetişmiş bir yetenek sıfatıyla hocalık ve şeflik görevine getirildi. Daha sonra bu görevi arkadaşı Hayrettin Arpacı ile paylaştı. 2004 yılından bu güne dek şeflik görevini sürdürdü.

25 yıldır Seyhan Musiki Derneği’ne sazı, sesi ile hizmet veriyor.

Hayrettin Arpacı

Hayrettin Arpacı, henüz dokuz yaşında musikiye   babaannesi Meliha Arpacı  öncülüğünde Divan Musiki Derneği’ne başladı. Musiki nağmeleriyle büyüdü. Arif Nihat Aka’dan nazariyat dersleri, Bekir İnak, Toktay Sökmen, Işıl Saka ve Uğur Türe gibi Adana’nın değerli üstatlarından feyiz ve eğitim alması ile kendini musiki aleminin içinde buldu.

Divan Musiki Derneği’nin 1990 yılında Ali Şenozan’nın bestelerinden oluşan konser programı vardı. Bu konserde solo almak en büyük arzusuydu. Ferit Çatıkkaş’ın Toktay Sökmen’e önerisi ile Ayben Soyal’ın solosu olan. “Dört mevsim içinde aşk ikliminde” isimli Muhayyerkürdî şarkıyı düet yaptılar. Böylece ilk solosunu düet olarak 15 yaşında yapmış oldu.Halası Sakine Naşal’ın hediye ettiği ud ile tanıştı. Hüseyin İlan Kut ile yaptığı metod çalışması ile  kısa zamanda kendi çabaları ile ud çalmayı öğrendi.

1996 yılında Seyhan Musiki Derneği’ne intikal etti. Işıl Saka yönetimindeki konserlerde udi ve solist 
olarak uzun süre görev aldı. Uzun özveri ve emekle çalışmaları sonunda Seyhan Musiki Derneği’nin 
yönetim kuruluna seçildi ve hocalık görevinde bulundu.


Gökhan Soygün

Gökhan Soygün, 1980 yılında Almanyada doğdu. Van Yüzüncü Yıl 
Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü'nü bitirdi. 
Okulda ilgi duyduğu Kanun sazından dolayı Kanun bölümünü seçti. 
yeteneği sayesinde iyi bir kanuni oldu.
10 yıl süreyle öğretmenlik yaptıktan sonra kendini tamamen musikiye adadı. 
Batı müziği sazlarıyla müzik yaptı.
Tarsus ve Van'da görev yaptığı yıllarda korolarda şeflik yapmaya başladı. 
İki yıldır Seyhan Musiki derneği'ni çalıştıran Soygün, konserlerindeki yönetimiyle musikide donanımlı, musiki terbiyesinden ödün vermeyen, disiplinli genç ve çalışkan bir hoca olduğunu ispatlıyor.

Hazırlayan: Suat Yener

Lütfen link verilerek veya kaynak göstererek kullanın.