Süheyla Altmışdört

Süheyla Altmışdört

Doğum yerinin Trabzon olduğu bilinen Süheyla Altmışdört’ün doğum tarihine kaynaklarında rastlanmamıştır. 1948 yılında İstanbul'a geldi. İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Müziği bölümünü 1954 yılında bitirdi. İstanbul’da Fulya Akaydın’dan özel piyano dersleri alarak musikiye başladı.

Muallim İsmail Hakkı Bey, Muallim Kâzım Uz, Şefik Gürmeriç ve Emin Ongan gibi İstanbul musiki hayatına mal olmuş efsanevi “hoca”lardan biri olan Süheyla Altmışdört, rekor sürelerde devam ettirdiği Üniversite Korosu şefliği ve Belediye Konservatuarı öğretmenliğinde, binlerce öğrencisine Klasik Türk Müziği kültürünü ve zevkini kazandırdı. İstanbul Musikisi’nin tarihine yetiştirdiği öğrencilerle geçen ve “hocaların hocası” diye anılan Türk Musikisi öğretmeni; Türk Musikisi eğitim tarihinde özel bir yeri olan Üniversite Korosu’nun efsanevi şefidir. 

Konservatuvar hocalığından 2005 yılı itibarıyla emekliye ayrıldı. Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi’nde, Eyüp Musiki Derneği’nde ve Beşiktaş Musiki Derneği’nde korolar çalıştırdı. Bir süre Florence Nightingale Yüksek Hemşirelik Okulu’nda Türk Müziği Kültürü dersleri verdi. Türk Müziği piyanisti olarak da öğrenciler yetiştirdi.

1963 yılına kadar 42 yıl aralıksız olarak, Dr. Şemseddin Kodal’dan devraldığı Üniversite Korosu şefliğini üstlendi. Konservatuvar öğretmenliğiyle beraber Üniversite Korosu şefliği, sanat hayatının merkezindeki faaliyetler oldu. Üniversite Korosu ile geçirdiği 42 sene boyunca, kesin sayısı bilinemeyen binlerce gence klasik musiki zevkini verdi. (http://alaturkarecords.com/sanatcilar/suheyla-altmisdort)

Hazırlayan: Suat Yener

Lütfen kaynak göstererek kullanın.