Turhan Taşan (1948)

 

 

15 Ağustos 1948 yılında Hatay, Antakya'nın Yayladağı Yoncakaya köyünde dünyaya geldi. Üçü kız üçü erkek; Altı kardeşten dördüncüsü olan Selami Şahin’nin, annesi ev hanımı, babası ise inşaat ustasıydı. 1962 yılında henüz 14 yaşındayken Antakya’da, Adana'da, Ankara'da muhtelif yerlerde çalıştı.

Evini ve Samandağ’ını ekmek parası kazanmak için terk eden Şahin’nin tek hedefi şarkıcı olmaktı. Köyden ayrılırken annesini ve babasının:  "Oğlum bizim ve senin başını öne eğecek bir kusur işlersen kahrımızdan ölürüz" sözleri sanki ileride beste yapacağı şarkılar için ilham kaynağı oluyordu. Hatta annesi için bestelediği "Tapılacak kadınsın " şarkısı belki de bu sözlerin karşılığında başlarını öne eğmediklerini ve daima gurur duyacakları bir oğul olmanın mesajını veriyordu.

 

Sana kimse benzemez, senin halin bir başka

İnan ki şu kalbimde, senin yerin bambaşka 

Sen bende ben gibisin, sen bir heves değilsin

Şu kalbime girersen, kendini göreceksin

Sen bedenimde canımsın, sen damarımda kanımsın

Sen tanrıdan sonra inan, tapılacak kadınsın 

Seni her gün görmeden, inan yapamıyorum 

Bir tanrıya birde sana, severek tapıyorum

Sen bende ben gibisin, sen bir heves değilsin

Şu kalbime girersen, kendini göreceksin

Sen bedenimde canımsın, sen damarımda kanımsın 

Sen tanrıdan sonra inan, tapılacak kadınsın

 

1963 yılında İstanbul'a giderek muhtelif yerlerde ve 1964 yılında Doğubank iş hanında Plakçıda çalıştı. Hiç bir müzik hocasından ders almadan, kitapların yardımı ile notayı kendi kendine öğrenen bestekârımız, aynı yıl İrfan Özbakır'ın iki eseri ile bir 45'lik Plak yaptı.

 

"Bana Yalvarma Artık" ,daha sonra Cavit Deringöl, Zeynettin Maraş, Orhan Gencebay, Abdullah Nail Bayşu ve birçok besteciyle çalıştı.

 

1965 yılında ''Sabır Taşı'' 45'liği ile müzik serüvenin başarılarla dolu olacağının haberini veriyordu. 1967-1968 yıllarında  "Sen Mevsimler Gibisin'' isimli eseri ile müzik dünyasına bomba gibi düşüyordu. Bu güzel eserin ödülü "Altın Kelebek Yılın Şarkısı" oldu. “Özledim Her şeyini”, “Seni Sevmediğim Yalan”, “Eskimeyen Dost” şarkıları başarılı oldu. 

Ahmet Selçuk İlkan ile yakın dostlukları birbirini tamamlayan bütün gibi musikimize serbest çalışma dediğimiz formu kazandırmakta önemli rolü oynamıştır.

 

Çok sesli müziğin öncülerinden olan Selami Şahin, Neo-Klasik dönemin şarkı formundan tamamen uzaklaşmış, anlatımı kolay ve akıcı tema ile Türk Müziğine zenginlik ve renk veren bestekârlarımızdandır.

 

Şahin'nin eserlerinde çok yönlü repertuarı bulmak mümkündür. Bir İbrahim Tatlıses şarkısının, bir Sezen Aksu şarkısının, bir Tanju Okan şarkısının, bir Zeki Müren şarkısının ve daha birçok değişik tarzdaki sanatçıların şarkılarının altında Selami Şahin imzası görmek doğal bir olaydır.

Sanatçı ve bestekâr olarak musikimize birbirinden güzel eserler bırakan Şahin' in bazı şarkılarının anıları şöyledir: Zeki Müren 'nin bir konserinde Şahin’ne yaklaşarak " Sen benim eski dostumsun " diye hitap etmesinden sonra sanat güneşimiz için:

Ne söylesen sen haklısın, aylar var ki görüşmedik

Bir köşede oturup ta, bir kadehi bölüşmedik

Kim ayırdı bizi bizden, kadere dur diyemedik

Ne yazık ki o günlerin değerini bilemedik

Eski dost düşman olmaz deyipte sitem etme

Ayrılığın yükünü yalnız bana yükleme

Ne zaman gelirsen gel başıma taç olursun

Sen benim eski değil eskimeyen dostumsun

Şarkısını bestelemiş ve Zeki Müren’e armağan etmiş.

 

Peygamber Efendimize hitaben:

İki elim kanda olsa gelirim

Yeter ki sen çağır beni efendim

Aşktan öte bir tutkusun içimde

Her isteğin bir emirdir efendim

Sen bir yana bütün alem bir yana

Bendeki aşk bir Allaha bir sana

Çekilecek derdin varsa ver bana

Bu can benim ben seninim efendim 

Şarkısını ve bir söyleşide  "Seninle Başım Dertte" şarkısını hayatın içindeki yaşam için bestelemiştir.

Bu güne kadar 15 adet 45'lik Plak, 8 adet Long Play, 10 ' nun üzerinde Kaset ve CD yapan Selami Şahin'nin. 300'ün üzerinde bestesi var. Ve birçok sanatçı tarafından bu besteler seslendirildi.

1985 yılında Didem Şahin 'le evliliğinden, iki oğlan ve bir kız çocuğuna sahip olan Şahin. 2000 yılında “2000'e Merhaba” Albümümden sonra 2004 yılında "İyi ki Varsın'' albümlerini çıkardı.

 

''İyi ki Varsın''  video klipini, büyük oğlu "Lider Şahin" ve hayat arkadaşı Didem Şahin ile paylaştı.

(Selami Şahin sayfası kendi ile görüşmesinden hazırlanmıştır. 2011 Şubat, İstanbul)

 Hazırlayan: Suat Yener