Saçların tarumar gözlerinde nem hikayesi - notası

Makam: Rast

Bestekar: Şekip Ayhan Özışık

Sanatçı: Çiğdem Yarkın

Güftekar: Erdoğan Ünver

Usül: Düyek

Erdoğan Ünver, Manisa'nın Soma ilçesinde 1927 yılında doğmuştur. Soma Altıntaş İlkokulunu, Karşıyaka Ortaokulunu ve Lisesini bitirdi. İşte bu yıllarda oturduğu mahallesinde mutlu mesut yaşayan bir gençtir. Aynı mahallede oturan güzel bir kıza âşıktır.

 

Fakat bu kızın bu aşktan haberi yoktur. Liseden sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanınca çok sevdiği mahallesinden ve platonik aşkından ayrılmak zorunda kalır. Fakülteyi bitirdikten sonra Ankara barosuna kayıtlı serbest avukatlık yapmaya başlar. Uzun yıllar o sevdiği mahallesinden, çocukluk arkadaşlarından ve düşlerini süsleyen sevgilisinden ayrı kalmıştır.

  

Bir gün mahallesine geri döner ve arkadaşlarıyla hasret giderir. En çok merak ettiği kişi ise, unutamadığı çocukluk aşkıdır. Döndüğü gün öğlen yolda yürürken, karşısından tanıdık birinin geldiğini fark eder. Gelen çocukluk aşkıdır fakat eski halinden eser kalmamıştır.

 

İnanamaz, araştırır ki çocukluk aşkıdır. Saçı başı perişan, tüm güzelliği ve asaleti kaybolmuş, acınacak bir haldedir aşkı. Hemen durumu araştırır ve öğrendiği gerçek karşısında yıkılır. En büyük aşkı hayat kadını olmuştur. Bu acı üzerine o harika dizeler dökülmüştür:

 

Saçların tarumar, gözlerinde nem
Ateşe benzerdin küle dönmüşsün
Hayal mi gerçek mi gördüğüm bilmem
Elden ele gezen güle dönmüşsün

 

Bir eser kalmamış eski halinden
Yazık geçmez akçe, pula dönmüşsün
Hayal mi gerçek mi gördüğüm bilmem
Elden ele gezen güle dönmüşsün

 

Bu güzel dizeler Şekip Ayhan Özışık’ın notalarıyla süslenince ortaya bu güzel Rast şarkı ortaya çıktı.

Suat Yener; Şarkıların Gözyaşları S:161, Altın Koza Yayınları 0 322 503 04 77)

Hazırlayan: Suat Yener