Hicran yine hicran mı bu aşkın sonu söyle hikayesi-notası

Makam: Hüzzam

Bestekar: Şerif İçli

Sanatçı: Müzeyyen Senar

Güftekar: Selim Aru

Usül: Aksak

Hicran Yine Hicran Mı Bu Aşkın Sonu Söyle

 Bestekâr Şerif İçli, Selim Aru’nun “Hicran yine hicran mı” güftesini bestelemektedir. Fakat bir türlü meyan bölümüne girmemektedir. Müzeyyen Senar o günlerde ikinci eşi Ercüment Işıl ile nişanlı bulunmaktaydı. Senar, Şerif İçli ve Selim Aru’yu düşünceli görüyor ve nedenini soruyor.

 Selim Aru:“Güzel bir güftemiz var. Ama üçüncü mısraını bir türlü besteye girecek şekilde sokamıyorum” diyor. Senar’da güftenin okunmasını rica ediyor.

 Selim Aru: “Hicran yine hicran mı bu aşkın sonu söyle          

 Dalgın ki o gözler seni söyler bana böyle”

 Selim Aru, iki mısraı üç-dört defa tekrar ediyor. Ve Senar üçüncü mısraı bir defa söyleyerek çıkartır: “Avare Gezen Gönlüme Sevmek Bu Mu Söyle”

 Şerif İçli ile Selim Aru şaşırıp kalırlar. Senar’ın yaptığı terennüm güfteyi tamamlıyordu. Şerif İçli bu mısraı hemen güfteye ekliyor.

 Artık her şey usta bestekârın musiki dehasına kalıyordu. Şerif İçli bu güfteyi hemen orada besteliyor ve mükemmel Hüzzam şarkı doğuyor.

Hicran yine hicran mı bu aşkın sonu söyle

Dalgın ki o gözler seni söyler bana böyle
Avare gezen gönlüme sevmek bu mu söyle
Dalgın ki o gözler seni söyler bana böyle

 Müzeyyen Senar, bu güftenin kendisi için yazıldığını aklının ucundan bile geçirmemişti. Zira Selim Aru ona âşıktı, o dönemde yazdığı bütün güfteleri Senar’ın aşk ilhamı ile yazıyordu.

Suat Yener; Şarkıların Gözyaşları S:176

Hazırlayan: Suat Yener

 

Lütfen kaynak göstererek kullanın.