Yeşil ördek gibi daldım göllere hikayesi- notası

Makam: Hüseyni

Bestekar: Anonim

Sanatçı: Zeki Müren

Güftekar: Anonim

Usül: -

Bilir misiniz yeşil ördeğin hikayesini? neden türküler yazılır adına? neden "yeşil ördek gibi" dalınır göllere? Yeşil başlı gövel ördek neden uçar gider göle karşı? 

Farklı farklı türkülerde de olsa, neden bu hikayenin üstünde durulur bu kadar?

Yeşil ördekler aşıklardır, ozanlar onlarda kendilerini görürler. Aşkı içinde taşıdıkça, duramaz olur yerinde, göçer sürekli. bazen dayanamaz hasrete döner sevdiğine, aşığında selamını götürür, bazen gider sılaya, yeni insanlara anlatır aşkını.

Sebebi şudur ki :

Yeşil ördekler tek eşlidirler, ömürlerinin sonuna kadar sevdikleri ile yaşarlar. eğer ki birisi ölürse ikisinden, diğeri başka eş seçmez kendine. Devam etmez hayatına. hani derler ya ölenle ölünmez. onlara göre durum başka.

Eğer ki ölürse tek sevdiği, hayatına devam etmez ördek. çıkabileceği kadar yükseğe uçar, sonra kapatır kanatlarını, düşmeye başlar göle. Muhteşem bir hızla ilerler. ölümü bekler, ölümü "ister". "Onsuz" hayatı neylesin artık? Sevdiğinin peşinden gider ölüme ve korkunç bir hızla çarpar göle. Hani su, beton etkisi var ya? Paramparça eder onu.

Empati kurduğum vakit merak düşer aklıma, ağlayabilir mi ördekler de acaba? Eğer ağlayabiliyorsa, o son dalışı yaparken iki damla akar mı gözlerinden? Ben yapsaydım, benden akar mıydı? ya da insanoğlu güçlü müdür bu kadar?

İşte aşıkların anlattığı yeşil ördek gibi daldım göllere nin hikayesi budur.

Kaynak: Eodev.com - https://eodev.com/gorev/2568233#readmore
Yeşil ördek gibi daldım göllere
Sen düşürdün beni dilden dillere
Başım alıp gidem gurbet ellere
Ne sen beni unut ne de ben seni

Sevdiğim cemalim güneşim mahım
Seni seven aşık çeker ezvahın
Getir el basayım kelamullahın
Ne sen beni unut ne de ben seni

Gel seninle bir ahduman kuralım
Bağlanalım bir karara varalım
Verdiğimiz sözde hemen duralım
Ne sen beni unut ne de ben seni..

 


Hazırlayan: Suat Yener