Yüzün güllerden ince sesin bülbülden tatlı

Makam: Hicazkâr

Bestekar: Sadettin Kaynak

Sanatçı: Gökhan Sezen

Güftekar: Sadettin Kaynak

Usül: Düyek

Hafız’ın Oğlu Günaydın’a Yaptığı Beste

 

Sadettin Kaynak, 1926 yılında Sultan Selim Camii başimamı Ömer Efendi’nin kızı Fatma Zehra Hanım ile evlendi. Bu evlilikten Emine Cavidan, Ali Yavuz, Ömer Feyyaz, Cengiz ve Mustafa Günaydın adında çocukları oldu.

 

1978 yılında yayınlanan “Müzik ve Sanat Dergisi”nin 21. sayısında Lâmi Güray makalesinde şöyle anlatıyor:

1953 yılında Mudanya’daki evinimin balkonunda Sadettin Kaynak’la çaylarımıı içerken doyulmaz manzarası ile mehtabı seyre dalmıştık. Efil efil esen rüzgârın rehaveti ile sohbetin derinliklerine dalmıştık. Bir yandan İstanbul Radyosu’ndan şarkılar dinliyorduk. Hicazkâr makamında bir şarkının giriş sazı sırasında. Üstat acele ile radyonun sesini yükseltiyor. Şarkıyı dinledik ve şarkı bitince Sadettin Bey, gülümseyerek: ”

Bu sözleri ile öteki odada mışıl mışıl uyumakta olan küçük oğlu, daha sonra yüksek mimar ve mühendisi olacak Günaydın’ı anlatıyordu. 

Yüzün güllerden ince, sesin bülbülden tatlı
Gülüşün gonca gonca, neşen altın katlı
Günaydın sevgiliye günaydın

Gönül aydın günaydın
Dalında biteviye şakıyan ben olaydım

Açarken şen duygular, içimin bahçesinde

Gülümsüyor arzular, şarkımın nağmesinde

Günaydın sevgiliye, günaydın, gönül aydın günaydın

Dalında biteviye şakıyan ben olayım

 

Mustafa Günaydın Kaynak, 1938 yılında doğdu. Beyoğlu Erkek Lisesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’ni bitirdi. Edirne bayındırlık Müdürlüğü yaptı ve 1993 yılında Trakya Üniversitesi Yardımcı doçenti iken öldü. Babası Sadettin Kaynak’ın kendisi için bestelediği Hicazkâr makamımda bestelemişti.

Hazırlayan: Suat Yener