Adana Büyükşehir belediyesi Ali Şenozan Konservatuvarı

Adana Büyükşehir belediyesi Ali Şenozan Konservatuvarı

1985 yılında zamanın Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın öncülüğünde, Belediyenin basın danışmanı Özer Öztep'in çabaları ile Stadyum'un giriş kapısına bakan şimdiki Stat Apartmanı'nın yerinde kuruldu.

Adana'nın ilk resmi Konservatuarı olan Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı'nın ilk kurulumunda sanat yönetmeni olarak göreve Bestekâr Avni Anıl getirildi. Konservatuarda Adana'da musikinin önde gelen isimleri Arif Nihat Aka, Ali İntizam, Şükrü Birbaş, Ümit Öcal, Faik Kasapoğlu,  Suphi İdrisoğlu, Hüseyin Çetin Yener, Kazım Sanrı, Işıl Saka, Ercan Çulhaoğlu, Salim Küçüktanış ve daha birçok üstatlar görev yaptı. 1987 yılında Avni Anıl'ın görevi bırakması ile o yıllarda TRT Repertuar Kurulu üyeliği yapan Ali Şenozan görevegeldi. Konservatuar kuruluşunda dört bölümden oluştu. 2008 yılında "Çocuk Korosu"nun dahil edilmesi ile beş bölüm oldu.        

 

1-Türk Sanat Müziği Bölümü:

 

Kuruluşunda Güzel Sanatlar Yönetmeni olarak görevde bulunan Avni Anıl, ilk çalışmalarda Segah repertuarda Faik Kasapoğlu, Acemkürdi repertuarda Ali İntizam, Hüseyni Repertuar'da Şükrü Birbaş Kürdîlihicazkâr repertuarda Ümit Öcal ve Hicaz repertuarda Suphi İdrisoğlu'na görev verdi. Hocalar kendi repertuarlarında konservatuar öğrencilerini çalıştılar ve 1986 yılı 5 Ocak Adana'nın Kurtuluşu etkinliklerinde konser vererek bölümlerinin şefliğini yaptılar.

1987 yılında Ali Şenozan yönetiminde eğitimine devam eden konservatuarda Uğur Doğan Türe ve Toktay Sökmen yardımcılığına geldi. Şenozan, sanat yönetmeni olarak dört yıl çalıştı. Belediyedeki görev değişikliğinden dolayı konservatuardan ayrıldı. Konservatuarda Ali Şenozan'dan sonra Suphi İdrisoğlu ve Ercan Çulhaoğlu görev yapmış ve 2004 yılında ikinci Ali Şenozan dönemi başlamıştır. Ali Şenozan'nın işlerinin çokluğu nedeniyle Adana'dan ayrılmasından sonra konservatuarın TSM Bölümünü Uğur Doğan Türe yönetmeye başladı.

2012 yıllında göreve tekrar gelen Şenozan 2014 yılında görevden ayrıldı. 2010 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi’nin meclis kararıyla konservatuara “Ali Şenozan” ismi verildi

 

Şenozan’dan boşalan göreve getirilen Cevdet Cömertpay şeflik görevine devam ediyor.

Konservatuarın müdürlüğüne atanan İsmail Dikilitaş, konservatuvarda gerçek anlamda yenilikler getirdi, konservatuarda eğitim açısından önemli çalışmaları başlattı. Sadece konser veren bir kurum yerine, öğrenci yetiştiren okul olma yönünde çalışmaları başlattı. Neydi bu yenilikler. Daha önce bulunan tiyatro bölümünü konservatuvar bünyesine aldı. Sinema bölümünü kurdu. YÖK destekli Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurdu ve lisans almak için çalışmalar başlattı. Önümüzdeki dönemlerde çalgı aleti yapma dersleri verilmesi  planlanmaktadır. Yeni yürürlüğe konulan Türk Müziği Edebiyatı ve Tarihi dersleri Suat Yener tarafından veriliyor.

Konservatuarda Türk Sanat Müziği eğitimi almak isteyen gençlere gerçekleştirilen derslerde usul, makam, solfej ve nazariyat konusunda eğitimler veriliyor. Öğretim süresi2 yıldır. Ayrıca yaz aylarında 3 ay süreyle düzenlenen ücretsiz kurslarda ud, keman ve kanun çalmak isteyen ilgili vatandaşlara eğitim veriliyor.

Konservatuvar icra heyeti Altın Koza Film Festivali ve Portakal Çiçeği Karnavalı'ında etkinliklerinde konserler veriyor. Selda Ergün'ün seslendirdiği "Sarmaşık Gülleri" şarkısı:

 2- Tiyatro Bölümü:

 Tiyatro Bölümüne 16 ve 35 yaşları arasındaki gençler 2 yıllık öğretim süresi içinde tiyatro dersleri alıyorlar. Eğitim süresi sonunda başarılı olanlara sertifika veriliyor. Tiyatro bölümünde; Dr. Rasim Aşim, Asuman Betil, Kurtuluş Bilgilioğlu, İlter Şen ve Merve  Giritlioğlu eğitim veriyor.


 3- Türk Halk Müziği Bölümü:

Konservatuarın kuruluş yılında Halil Atılgan, Çetin Ünal Özülkü ve Abdurrahman Yağdıran hocalık yaptılar ve topluluğu yönettiler.

Türk Halk Müziği Bölümünü 1994 ve 2014 yılları arasında  Feridun Dalgınlı yönetti. Dalgınlı’nın emekli olmasından sonra Gaziantep Üniversitesi Konservatuarı mezunu olan Göray Çakar yönetiyor.

Türk Halk Müziği bölümünde eğitim süresi 2 yıldır. Müziksel işitme, ses eğitimi, solfej ve kuramı, Meslek çalgısı, Repertuar, Çok Sesli Müzik Eğitimi, Türk ve Batı müziği solfej ve kuramı öğretiliyor.

4- Halk Dansları Topluluğu:

Türk Halk Oyunları Bölümünde eğitim süresi 3 yıldır. Eğitim süresi boyunca yetenek sınavında başarılı olan öğrencilere, kayıt yaptırdıktan sonra halk bilimi, teorik ve pratik bilgiler ve değişik yörelere ait oyun dersleri verilmektedir.

 

Halk Oyunları Gösteri Grubu’na Ferhat Yurt, Yarışma Grubu’na Emre Gül, Semah Grubuna Murat Yılmaz Ve Yöre Kategorilerinde Rifat Arıkan tarafından yönetiliyor.

5- Türk Sanat Müziği Çocuk Korosu

1989 yılında Divan Musiki Derneği Başkanı Toktay Sökmen'nin önderliğinde ve Bekir İnak, Elvan Telli ve Aygül Altınok Tutu tarafından kurulan "Çocuk Korosu" daha sonra 2008 yılında  A.B.B. Sosyal İşler ve Kültür Müdürlüğü'ne bağlamasıyla Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Türk Sanat Müziği Çocuk Korosu alarak kimlik değiştirdi ve faaliyetleri  Hoca Aygül Altınok Tutu yönetiminde devam ediyor.

6- Konservatuar Şehir Bandosu:

 

Şehir Bandosu konservatuar bünyesinde ilk konserini 5 Ocak 1986 tarihinde Kapalı Spor Salonu'nda verdi. Bandoyu Şef Zafer Çakırca ve Şef Muavini Mustafa Berkem yönetti.

Kuruluşu 1950 li yıllara kadar uzanan Büyükşehir Belediyesi Bandosu toplam 28 kişiden oluşmaktadır. Adana kent merkezi ve ilçelerindeki pek çok etkinlikte görev alan bando, özellikle resmi bayramlarda önemli görevler yapıyor.

7- Sinema Bölümü

 Konservatuvara yeni eklenen Sinema bölümünde, Süleyman Baydilli ve Canan Yaygın tarafından eğitim verilmektedir. Sinema ve Senaryo derslerinde eğitim yapan bölüm, iki yıl sürelidir. 16 ve 35 yaşlar arasındaki gençler öğrenim süresinde başarılı olduklarında sertifika verilmektedir.

 8- Koro şefliği Sertifika Programı

 Nota ve nazariyat bilgisi olan musikişinasların şef eğitimini kapsamaktadır. Şeflik davranış ve idare bilimleri, nazariyat dersleri, Şan ve diksiyon dersleri, musiki tarihi derslerinin yer aldığı sertifika programının süresi bir yıl olup cumartesi günleri yapılmaktadır.

 

 

İletişim: 0322 459 79 50