Alâeddin Şensoy (1932-1997)

Alâeddin Şensoy  (1932-1997)

 

1932 Yılında İzmir 'de dünyaya geldi. 1952 Yılında İzmir Radyosu 'nun açtığı sınava girdi ve kazandı. İzmir Radyosu 'nda çalışmaya başladı. Burda Mehmet Kasabalı, Necdet Varol ve Cüneyt Orhon gibi kıymetli hocalarla tanıştı. Bu hocalardan nota, usul, solfej ve makam dersleri aldı.

1960 Yılında plak doldurmak için İstanbul 'a gitti. İstanbul Radyosu’na müracaat etti ve çalışmaya başladı. Önce Batı Müziği, sonra da Türk Musikisi diskotek şefiği yaptı.

1967 Yılında İstanbul Radyosu’ndaki memuriyetinden istifa etti. Serbest çalışma hayatına başlayan Şensoy, radyo yayınlarında solist ve koristlik yapmaya devam etti.

 

1960 Yılında ise bestekârlık hayatına başladı. Türk müziğinin 20 yüzyıldaki önemli bestecisi ve ses sanatçısı Alâeddin Şensoy 'un "1960 - 1974 Kayıtları" adıyla albümü yayınlandı, sanatçı tarafından bestelenmiş birçok eserin yanında diğer bestekârların eserleriyle bazı halk türküleri de yer aldı.

17.Şubat.1997 tarihinde vefat etti. (Mustafa Rona, 20.Yüzyıl Türk Musikisi S:701 

Bestelerinde klasik yapıdan çok popülerlik ön plana çıkmıştır. Nevin Yavuz’un güftesi olan Acemkürdi makamında bestelediği:

Sevdadır şu kalbe dolan bu gerçeği sanma yalan

Sensiz bir gün bile inan bu dünyadan zevk alamam

Aktın ırmak seli gibi estin bahar yeli gibi

Seni nasıl sevdiğimi inan sana anlatamam

 

Seni karşımda görünce çarpar kalbim ince ince

Aşkını ömür boyunca bil ki kalbimden silemem

Aktın ırmak seli gibi estin bahar yeli gibi

Seni nasıl sevdiğimi inan sana anlatamam

Sofyan eseri en önemi örneğidir. Hicaz, Sofyan bestesi “Ağlamışım gülmüşüm kırılıp dökülmüşüm”, Salih Korkmaz’ın sözlerini yazdığı:

Özlesem de seni her an, ağlasam da olmaz duyan

Beni senden ayrı koyan, kadere bak, kadere bak

 

Dertle doldum genç yaşımda, bin hatıra gözyaşımda

Ne çileler var başımda, kadere bak, kadere bak

 

Bir gönlüm var hayal kuran, hasret doldum buram buram

Beni yerden yere vuran, kadere bak, kadere bak

Sofyan Hüzzam şarkısı, Hasan Coşar’ın “Ellerin yanında sitem eyleme” sözleri ile başlayan Hicaz makamında Nim Sofyan şarkısı popüler şarkılarına örnektir.

Hazırlayan: Suat Yener