Ali Erköse (1926-2007)

Ali Erköse (1926-2007)

 

Musikişinas kökenli bir ailenin en büyük erkek çocuğu olan Ali Erköse, 1926 yılında Bursa'da dünyaya geldi. Babası Udi Şadi Bey annesi Ulviye Hanım. Tahsil hayatına İstanbul'da devam etti. 

İlk olarak 1940 yılında Kemanî Ali Demir Bey'den aldığı dersle sanat yaşamına başladı. Daha sonra Sadi Işılay'dan aldığı derslerle musiki bilgisini geliştirdi. 1939 yılında Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde Emin Ongan’dan faydalandı. 1952 yılında TRT Ankara Radyosu'nda başladığı sanat yaşamını İstanbul Radyosu'nda devam ettirdi. 1960 yılından itibaren İstanbul Radyosu'nda Keman sanatçısı olarak görev yapan Ali Erköse, 7 Eylül 2007 tarihinde İstanbul'da vefat etmiştir. (Mustafa Rona, 20.Yüzyıl Türk Musikisi S:639)

 

Müzehher Güyer’in sözlerini yazdığı ölen eşi Ekrem Güyer için yazdığı; “Ümitsiz bir bekleyiş hasreti var içimde” ve sözleri kendine ait olan:

 

Eller ne derse desin, inan ilk sevgilimsin.

Bekliyorum yıllardır, ne zaman geleceksin?

Ruhumsun aşkımsın sen, her yerde senin sesin.

Bekliyorum yıllardır, ne zaman geleceksin?

1954 yılında Hüzzam makamında besteledi ve böylece bestekârlık hayatı başladı. Hüzzam şarkısının yanı sıra Muhayyerkürdî makamındaki şarkıları “Al gönlünü ondan bana ver”, “ Eller ne derse desin inan ilk sevdiğimsin” ve güftesinde Müzehher Güyer’in sözlerini yazdığı:

Viran olan kalbimde sevgilimi özlerim

Şu gönlümün kahrını sen çekersin gözlerim

Sende duydum aşkımı, yine sende gizlerim

Şu gönlümün kahrını sen çekersin gözlerim

Muhayyerkürdî Sofyan eseri bilinen besteleridir.

 Hazırlayan: Suat Yener