Fuat Hulusi Demirelli (1876-1955)

Fuat Hulusi Demirelli (1876-1955)

1876 yılında İstanbul’da doğan Fuat Hulusi Demirelli, İlkokulu Trablusşam'da, Ortaokul ve Liseyi Beyrut'da okumuş, İstanbul Hukuk Mektebinden mezun olduktan sonra Gelibolu, Manastır, İzmir ve İstanbul Adliyelerinde görev almış, Temyiz Mahkemesi (Yargıtay ) üyeliği ve 2.Hukuk Dairesi başkanlığı yapmış, 1939 yılında emekliye ayrılınca avukat olarak çalışmaya devam etmiştir.

 

1908 yılında Trablusşam, 1915 yılında Antalya, 1946 ve 1950 yıllarında İstanbul milletvekili seçilerek meclise girmiştir. 23 Kasım 1955 tarihinde İstanbul’da hayata gözlerini yumdu. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

 

“Kır Menekşeleri”, “Yabani Güller”, “Harbin Ortasında”, “Tanrının Yollarında” adında şiir kitapları vardır. “Aşık Garip” ve “Kerem İle Aslı” adında iki adet masnum piyesi vardır. Hukuk üzerinde de araştırmalar yapan Demielli’nin şiirleri bestekârlarımız tarafından beste yapılmıştır.

Özellikle Sadettin Kaynak şiirlerini özen göstermiş. Evcara makamında Ulu önder Atatürk için yaptığı “Yıllarca elim kalbimin üstünde eğildim (GAZİ)” bestenin sözleri Demirelli’ye aittir. Sadettin Kaynak’ın,“Dördünüz birbirinizden güzel ey hemşireler” Acemkürdi,  “Çiçekten nağmeden bir deste bağlar” Bestenigar, “Çözmek elinde değil gönlümü senden kadın” Hicazkar, “Bağrıma taş basaydım” Hüseyni,  “Sinede bir gönül var” Hüseyni, “Güneş yüzlü sünbül yar” Hüseyni,  “Leylakların hayali salkımların emeli” Hüzzam, “Ruhumda gezen sevgilisin gözleri mahmur” Nihavent,  “Saki yeni sevdim bana sen eski şarap sun” Suzinak,  “Gecemiz kapkara saki sun elin nur olsun” Şedaraban ve Acem Aşiran makamında bestelediği Sofyan şarkı:

 

Gönül sana tapalı, kapın bana kapalı

Şaşırmışım yolumu, bu sevgiye sapalı

Susayan ırmak arar, olmaz sevende karar

Güzelleri olmasa, bu dünya neye yarar

Gecemde güneş olsan, kalbimi görmüş olsan

Unuturdum cihanı, bana bir gün eş olsan

Susayan ırmak arar, olmaz sevende karar

Güzelleri olmasa, bu dünya neye yarar

Eserlerinin güftelerinde Fuat Hulusi Demirelli imzası bulunur. “Saki ki sen oldun su şarab oldu demektir” sözleri ile başlayan güfteyi Fehmi Tokay, Hüzzam makamında ve Zeki Arif Ataergin, Muhayyer makamında besteledi,       Ayrıca Sadettin Kaynak tarafından bestelenen “Gönül harareti sönmez ne mey ne kevserle” Sultani Yegah eseri, Şükrü Şenozan Buselik makamında bestelenmiştir.

Hazırlayan: Suat Yener

 

Lütfen kaynak göstererek kullanın.