Haydar Telhüner

Haydar Telhüner
 Hüsnüne güvenme ey ruyi mahım 
1911 yılında Erzurum'da doğmuştur. Erzurum'un yetiştirdiği bestekar ve saz sanatçılarından birisidir. Yüzbaşı Derviş beyin ve Cemile Hanımın oğludur.
Erzurum ismini taş plaklara kadar taşımıştır. 8 yaşlarında, kendisinde gelişen musiki zevkini tef ve davul çalmak suretiyle ilerletmeye başlamıştır. İlk önce Erzurum ça1gısı olarak bilinen "mey" ile çalmağa başlamıştır. Zaman geçtikçe, plaklardan duyduğu şarkılarla birlikte çalınan keman ve uda merak salmış, keman tedarik edip, kendi kendine çalışıp ilerletmiştir. Okulu'na devam etmiş, ancak musikiye olan ilgisi yüzünden, okulu terk etmiş, müzik sahasında ilerlemiştir.
Gittikçe musikiye karşı alakası artan Haydar Telhüner, bu arada o zamanki Erzurum Lisesi müdürü Murat Uraz'ın yardımıyla, okulda musiki derslerine devam etmiş, bu sayede notasını ilerletmiştir. Erzurum Öğretmen 
1984 yılına kadar TRT Erzurum Radyosunda çeşitli statülerde profesyonel saz sanatçısı ve Türk sanat müziği koro şefi olarak görev yapan Kiyasettin Temelli’nin de, solfej ve bestekârlık dersleri almıştır.  
İlk eserini 1930 yılında yaptığı beste ile vermiştir. ( Soldukça günün matemi altında çiçekler ). 
“Soldukça günün matemi altında çiçekler, 
Bir gölge tanırdım ki, uzaktan beni bekler. 
Kalbimde emel, yolda vefasız kelebekler 
Bir gölge tanırdım ki, uzaktan beni bekler” 
şeklindeki şiirini besteleyerek, böylece bestekârlığa ilk adımını atan sanatçı, daha bunun gibi pek çok esere imza attı. 
Sadettin Kaynak ve Selahattin Pınar'da feyz alan Telhüner, 1963 yılında Yeşilköy civarında bindiği trenin penceresinden atlayarak hayatına son verdi. Arkadaşı Kadri Şençalar, cenazesini Şişli'deki aile mezarına
Hazırlayan: Suat YENER
Kaynaklar:
www.turkulerleerzurum.com
Sebahattin Bulut, Erzurum’da İzBırakanlar,s.146,KültürYayınları, İstanbul 1995
Mustafa Rona, 20. Yüz Yıl Türk Musikisi, Türkiye Yayınevi, sayfa; 565
Suat Yener, Musiki Klavuzu Sözlü Eserler Antolojisi. Sayfa; 46
Her hakkı www.musikiklavuzu.net  sitesine aittir. İzin alınmadan yayınlanamaz. Link verilerek ve kaynak belirnerek izinsiz yayınlanabilinir.