Mehmet Sadi Bey (1839 – 1902)

Ustaların Güftecisi

Geleneksel musikimiz repertuarının ön saflarında yer alan bir çok şarkının güfte yazarı Mehmet Sadi Bey, büyük bir şair ve güfte yazarıdır. Yazdığı şiirler, başta Hacı Arif Bey ve Şevki Bey gibi zirve bestekârlarımızın muhteşem bestelerini meydana getirmiştir.

 

1839 İstanbul’da Çengelköy'de doğmuş, çeşitli devlet görevlerinde bulunmuş ve 1902 yılında Beylerbeyi'ndeki evinde ölmüş.   Şiirlerini “Gülşen-i Âsâr” adındaki 194 sayfalık "Divançe"de toplamış. Ünlü halk müziği sanatçısı Sadi Yaver Ataman'ın dedesi oluyor. Çengelköy'deki konağında her Cuma gecesi yapılan musiki sohbetlerinde ve fasıllarında, dönemin ünlü bestekâr, hanende ve sazendeleri yer almıştır.

 

 

 

Sadi Yaver Atamanın anılarında, o gecelerde ortaya çıkan şarkıları, “Hacı Arif Bey’ in Gece Yarısı Şarkıları” olarak adlandırır. Bunlara örnek olarak da : “Hatâdır yâdedilmek bî vefâ nâmiyle dilberler” sözleriyle başlayan Hicaz, “ Haberin var mı sabâ kâkül-ü cânânımdan” sözleriyle başlayan Saba, “ Ahter-i düşkün garib-ü âşık-ı âvâreyim” sözleriyle başlayan Nihavent, şarkılarını örnek olarak gösterilir. (Sadi Yaver Ataman , “ Mehmet Sadi Bey”, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları)

Hazırlayan: Suat Yener

 

Lütfen kaynak göstererek kullanın.