Metin Eryürek (1929-2014)

Metin Eryürek  (1929-2014)

 

1929 yılında Üsküdar’ da babasının ifadesiyle Haydarpaşa’daki Mekteb-i Tıbbiyeyi Şahane’de dünyaya gelmiş ve uzun yıllar Üsküdar’ da yaşamıştır.

 

Uzun yıllar Üsküdar Musiki Cemiyetinde Emin Ongan zamanında faaliyet gösteren sanatçının ilk öğrendiği çalgı aleti Klasik Keman olmuştur. Bununla kalmamış daha sonra bağlama çalmayı kendi kendine öğrenmiş, Ahmet Yamacı'dan ders alarak ilerletmiştir. Bunlarla da yetinmeyen sanatçı daha sonra sırayla Tambur, Kabak Kemane, Piyano, Klarnet ve Soprano Saksafon çalmayı da başarmıştır.

 

Türk Sanat Müziği ve Batı Müziğinin etkisinde kalan sanatçı birçok besteler yapmıştır. Halen duyulmamış onlarca bestesi bulunan sanatçının meşhur olan "Aynalar" isimli eserini ilk okuyan sanatçı Salim Dündar’dır.

Harmanım ben harmanım

Kırk satırlık fermanım

Yok dizimde dermanım

Eyletmen beni söyletmen beni

Aglatman beni aynalar aynalar aynalar


Hüznüm sizde görülür saçım beyaz örülür

Yaşarken de ölürüm

Eyletmen beni söyletmen beni

Aglatman beni aynalar aynalar aynalar

TRT’ye 1960 yılında giren ve 32 yıl hizmeti olan sanatçının birçok derlediği ve TRT repertuarına kazandırdığı türküler mevcuttur.  Metin Eryürek, 26 Aralık 2014 Cuma günü aramızdan ayrıldı. (/www.turkuler.com/tgv/metin_eryurek.)

 

Bestecilik hayatı pek üretken geçmese de son yılların popüler şarkısını Hicaz makamında bestelemesi gündemde kalmasına sebep olmuştur:

Kayboldum kaybolan yıllar içinde

Gönlümce bir zaman yaşayamadım

Ağladım mı? Güldüm mü? Yaşadım mı? Öldüm mü?

Bir kısa gün gibi bir ömür geçti de anlayamadım

Her arzum emelim içimde kaldı

Her çağda gönlümü bin hüzün sardı

Hazırlayan: Suat Yener