Müzehher Güyer (1923-1998)

Müzehher Güyer (1923-1998)

 

1923 yılında İstanbul Laleli'de dünyaya gelen Müzehher Güyer'in annesi İclal Özerinç, babası tüccar Rifat Özerinç'tir. İlk ve orta tahsilini İstanbul'da tamamladı. Babası Ud çalardı. İlk müzik derslerini babasından aldı. Ağabeyi Tahsin Özerinç ise Batı Müziği ile ilgilenirmiş.

Evlerinde akşamları babasının Ud’u eşliğinde kardeşleri ile şarkılar söylerlermiş.

1943 yılında açılan bir imtihanı kazanarak radyoya giren Müzehher Güyer, radyoda Mesut Cemil, Fahri Kopuz, Ruşen Kam, Veli Kanık, Nuri Halil Poyraz'dan usul, makam ve aruz dersleri almış.

 

1944 yılına Ekrem Güyer ile evlenen Müzehher Güyer'in oğlu Metin Güyer de Ankara Radyosunda ses sanatçısıdır. Müzehher Güyer radyodan emekli olduktan sonra Ankara'da ikamet etmekteydi. 4 Nisan 1998 cumartesi günü kanserden vefat eden Müzehher Güyer, Ankara'da Cebeci Asri Mezarlığında toprağa verilmiştir.

 

Müzehher Hanım birkaç şarkı bestelemiştir. Bunlardan en ünlüsü "Baharım ilk aşkım, son ümidimdin benim" sözleriyle başlayan Hicaz makamındaki şarksısıdır. Ayrıca birçok güfteye de imza atmıştır.  (Turhan Taşan, Kadın Besteciler)

 

Unutmadım seni ben:

Eşi Ekrem Güyer’in ölümünden sonra Müzeher oğlu Metin ile yalnız kalmıştı. Ayaklarının üstünde durmaya çalışacaktı. Eşine olan aşkını unutmamıştı.

 

Günlerden bir gün Müzeher Hanım radyo evinin koridorunda elinde bir kâğıtla bekliyordu. Bestekâr Şekip Ayhan Özışık ile karşılaşır. Konuşurlar elindeki kâğıtta unutulmayan ve unutulmayacak aşkının güftesi vardı.

 

Unutmadım seni ben unutmadım, her zaman kalbimdesin

Aylar, yıllar geçti, söyle söyle sen nerdesin

Anlaşıldı, sen geri dönülmeyen yerdesin

Unutmadım, unutamadım seni ben, her zaman bendesin

 

Şekip Ayhan Özışık bu şarkıyı Karciğar makamında besteledi.

Ali Erköse’nin Muhayyerkürdî şarkısı “Viran olan kalbimde sevgilimi özlerim” ve Hüzzam makamında bestelediği:

 

Ümitsiz bir bekleyiş hasreti var içimde

Gelecekmiş gibisin sanki günün birinde

Bakıyorken yollara andım seni deminde

Gelecekmiş gibisin sanki günün birinde

Ziya Taşkent besteli Hicaz şarkı:

İzinde dolaşır bulamam seni
Hasretini çektiğim göremem seni
Kalbimde gizlerim severim seni
Hasretini çektiğim göremem seni.

Güyer’in güftelerini incelediğimiz zaman şarkı formunda olduğunu görürüz. Kullandığı tema ise hasretlik ve özlem doludur.