Sabite Tur Gülerman (1927-1987)

Sabite Tur Gülerman (1927-1987)

 

Sesinin Tiz Bölgesine Çok Hakim Sanatçı

Sabite Tur Gülerman 04 Ocak 1927 yılında Çorum’un Kargı ilçesinde dünyaya gelmiş. Ailesi kısa bir süre sonra İstanbul’a taşınmış.

Ortaokulu bitirdikten sonra çok kıymetli hocaları Klarnet Salih Orak, Eyyubi Ali Rıza Şengel, Selahattin Pınar, Sadettin Kaynak ‘tan dersler aldı. Klasik Türk Musikisi üslubunu ve repertuarını öğrenmiş.

1948 yılında Ankara Radyosuna girmiş, 2,5 yıl burada görev yapmış. Sonra İstanbul a gelmiş ve Tepebaşı Gazinosu’nda okumaya başlamış.

Bu gazinoda Selahattin Pınar la birlikte sahneye çıkmış, aynı zaman da İstanbul radyosunda da okumaya devam etmiş.. Radyo ve sahne çalışmalarının dışında 78 ve 45 devirli plaklar da doldurmuş.

 

1950 li yılların en başarılı hanendelerinden olan Sabite Tur Gülerman ın çok kıvrak bir hançeri vardır, ses alanı her eseri okuyabilecek kadar geniştir. Özellikle de sesinin tiz bölgesine çok hakimdir; bu nedenle tiz perdelerin kullanıldığı eserleri yerinden, hatta daha da tiz akortlarından rahatlıkla okur.

Klasik ve çağdaş musikinin en zor eserlerini başarı ile seslendirir. Klasik eserlerdeki yorumu musiki çevrelerince çok beğenilmiş, özellikle de “Erişti Nevbahar Eyyamı” isimli şarkıyı yorumlaması ile tanınır olmuştur. 27 Mayıs 1987 günü aramızdan ayrıldı. (Birgül Çetin, www.turizmhaberleri.com)

Sabite Tır Gülerman Radyo proğramı 1968, Saz arkadaşları: Emin Ongan, Cüneyd Kosal, Hüsnü Coşar ve Necdet Yaşar refakati ile Şehnaz şarkılar okuyor.

1) Şehnaz Taksim - Cüneyd Kosal 2) Sana ey canımın canı efendim-İsmail Dede Efendi 3) Feryad ki feryadıma imdad edecek yok-Tanburi Cemil Bey 4) Beni ateşlere salan o kapkara siyah gözler-Zeki Arif Ataergin 5) Vardım ki yurdundan ayağ göçülmüş-Nevres Paşa 6) Bir nev-civane dil mübteladır-Sultan Selim Han

 


Sabite Tur Gülerman Beyaz güvercin filminin müziğinde 1963

Hazırlayan: Suat Yener


Lütfen kaynak göstererek kullanın.