Santurî Ethem Efendi (1855- 1926)

Santurî Ethem Efendi (1855- 1926)

Santurî Ethem Efendi, 1855 yılında doğdu. Hacı Arif Bey ve Müezzinbaşı Rifat Bey gibi ünlü hocalardan musiki bilgisini almış. Hilmi Bey'den musiki eğitimi almış, Türk müziğinin ünlü bestekârı ve Santurîsi Ethem Efendi, Türk müziğinde bilinen en büyük Santur icracısıdır. Soğukçeşme Askerî Rüştiyesi'ni bitirdikten sonra müzik yeteneği sezilerek Enderun'a alınmıştır.

 

1871 yılında Tophane'de bir meşkhane açarak öğrenciler yetiştirmiş, 1908 yılında Darülmusiki-i Osmanî'de dersler vermiş ve 400 civarında eser bestelemiştir. En tanınmış eserleri Şehnaz Longa’dır.

Genelde saz eserleri yapmıştır sözlü eserlerinden akla gelen Sultan-ı Yegâh bestesi:

Güller açmış bülbül olmuş bi-karar

Gel açıl gülşende ey reşk-i bahar

Câna tesir etti yesi intizar

Gel açıl gülşende ey reşk-i bahar

”Ey baharı kıskandıran sevgili, gel, gül bahçesinde açıl.

Yolunu beklemenin üzüntüsü canıma tak etti.

Ey baharı kıskandıran sevgili, gel, gül bahçesinde açıl”.

25 yaşındayken Sabiha Hanım'la evlendi ve bu evlilikten dört yıl ara ile Mehmet Ali ve Münir adında iki oğlu dünyaya geldi. 1913 yılında büyük oğlunun Diyale Savaşı'nda şehit olması üzerine felç geçirmiş ve memuriyetten emekli olmuştur. Evinden çıkamadığı için, zamanını tek eliyle nota yazmayla geçirirdi.  

 

santur.tif14 Eylül 1926 gecesi, evinde bulunan mangaldan sıçrayan kıvılcımın başlattığı yangından, tek başına olduğu için kendini kurtaramamış ve yanarak hayatını kaybetmiştir. Mezarı, İstanbul Küçüksu Mezarlığındadır.

 

(http://www.turksanatmuzigi.org/sanatcilarimiz/bestekarlarimiz/santuri-ethem-efendi, tr.wikipedia.org/wiki/Santurî_Ethem_Bey)

Hazırlayan: Suat Yener

Lütfen kaynak göstererek kullanın.