Seyyan Hanım (1913-1989)

Seyyan Hanım (1913-1989)

 

 

Seyyan Hanım 1913 yılında İstanbul da doğmuş. Henüz çok küçük yaşlarda sesinin güzelliği ve musikiye olan ilgisi ile dikkatleri üzerine çekmiş. İlköğretiminin ardından İstanbul Konservatuarı’na devam etmiş, Talariko Beyden dersler almış.

 

Konserlerinde gösterdiği üstün ses rengi ve gücü ile parlak başarılı konserlerde dikkatleri üstüne çekmiş. Konservatuar yıllarında Fransızca ve İtalyanca şarkılar okumuş. Bu şarkıları bir süre sonra Kadıköy Opereti nde ( şimdiki Süreyya Sinemasının olduğu bina ) söylemeye başlamış.

 

Yabancı kökenli şarkıların yanında, hocası Kaptanzade Ali Rıza Bey in 1914-1920 yılları arasında yaptığı ilk Türk Operet çalışmalarındaki müzikal anlayışı yansıtan, Efem, Çoban Yıldızı, Akşam Garipliği, Zavallı Aşk gibi Türk müziği örneklerinden oluşan konserler vermiş.  16 yaşında okuduğu bu şarkılar ilk olarak Columbia Firması tarafından kayıt edilmiş ve günümüze kadar ulaşmış. Daha sonraki plak kayıtları ise Sahibinin Sesi firması tarafından gerçekleşmiş.

 

Seyyan Hanım, Teğmen Sait Oskay ile evlenerek, Oskay soyadını aldıktan sonra eşinin görevi dolayısıyla Anadolu’nun birçok farklı ilinde yaşamaya başlamış.

 

Seyyan Hanımın lirik soprano sesi, O nu bir anda öteki solistlerden ayırır ve popüler yapar. Plaklar yapmak için bulunduğu Sarıkamış’tan yılda bir iki kez 1930’lu yılların olanakları ile uzun ve yorucu seyahatler yaparak İstanbul’a gelirmiş.

 

Yeşilköy de, Necip Aşkın Orkestrası eşliğinde stüdyoya girer, plaklar yapar, ses ve müzik çalışmalarını devam ettirirmiş. Bu gidip gelmeler 1942 ye kadar, yaklaşık 12 yıl sürmüş. Elliyi aşkın plak yaptığı halde, en çok, söylediği tangolarla ün kazanmış. 

 

1970 lerin sonunda sahneye son kez çıktığında seyircilere:

 

“Biz şimdiki sanatçılar gibi elimizi kolumuzu sallamazdık. Mum gibi durur, şarkımızı söyler, alkışımızı alır ve annemizle eve giderdik” diyerek, şimdiki şarkıcılarla kendi farklarını çok da güzel anlatan, taş plaklarda gizli kalmış tangonun güçlü sesi vardı. 

 

16 Mayıs 1989'da, Maltepe'deki evinde 76 yaşında hayatını kaybetti. (Birgül Çetin, Taş Plakların Gizli Yıldızı, Http://Www.Turizmhaberleri.Com/)

Hazırlayan: Suat Yener