Suat Sayın (1932-2006)

Suat Sayın (1932-2006)

 

Suat Sayın, 1932 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde dünyaya geldi. Müziğe 12 yaşında Ud çalarak başladı.

1952 yılında Ankara radyosunda udi olarak göreve başladı. İlk bestesi olan "Gözlerimin yaşını silemiyorum" şarkısını 1958 yılında yaptı.

1960 yılında radyodan ayrılarak ilk plağı olan “Postacı“ şarkısını seslendirdi. İlk sahne çalışmasını 1967 yılında Ankara Lunapark Gazinosu'nda yaptı.

1970 yıllarının gençleri aşklarını Suat Sayın'ın; “Kollarında Öleyim, İçiyorum Bu gece, Parayla Saadet Olmaz, Zalimin Zulmü Varsa sevenin Allahı var, Sevemez Kimse Seni Benim sevdiğim Kadar, Gündüzüm Seninle, Yalan Gözlerin” gibi şarkılarıyla anlattılar.

Son bir albüm daha yapmıştı. Klip çekimi için hazırlık yapıyordu. Kendi albümünün hazırlıklarını sürdürürken bir taraftan da öğrencisi Sadegül'ü yetiştiriyor ona “Son eserim” diyordu. Sadegül'ün albümünde birlikte düet yapmışlardı ve unutulmaz bestelerinden birisi olan “Yolcu ve Arabacı”yı yeni yorumuyla seslendirmişti.

Ne kendisine ait son albümü ne de Sadegül'ün albümünün çıktığını görmeye ne yazık ki ömrü vefa etmedi. Amansız hastalık iki ay içerisinde hayata gözlerini umdu. Tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hematoloji Servisi'nde 7 Aralık 2006 tarihinde vefat etti. 

Kürdîlihicazkâr makamında bestelediği yenilikçi dönemin en çok beğenilen eserlerinde biridir:

 

Bu akşam yine dertlerimle baş başa kaldım

Sen gençliğimin katilisin çok geç anladım

Ağlayan gözlerimle eski günlere daldım

Sen gençliğimin katilisin çok geç anladım

Bestelerinde daha Arap Müziği etkisinde kalan Suat Sayın, tema olarak aşk üzerine çalışmıştır. Çok sesli ve dış kaynaklı müziğin öncülüğünü yapmasından dolayı, müzik otoriterleri eserlerini arabesk olarak değerlendirmişler ve bu sebeple eserleri TRT kurulundan geçmemiştir. Fakat musikişinaslar yer yeni şarkısını hayranlıkla dinlemiştir. Hicaz makamında bestelediği:

Anladım ki daha dolmamış çilem

Her günüm ızdırap her günüm elem

İçim kan ağlıyor inan ki hiç gülemem

Her günüm ızdırap her günüm elem

Eserini şarkı formunda bestelemiştir. Zira eserleri incelendiğinde makam ve usul bakımından çok ince motiflerle işlendiğini görmek mümkündür. Şarkılarının çoğunu musikimizin çok kıymetli icracıları plak ve albüm yapmakta tercih ettikleri görülür.

Onlarca sanatçılar plaklarda ve albümlerinde tercih ettiler. Bazen bir tavernada dans müziği olarak, bazen de şarkılarını Türk Sanat Müziği repertuarlarında bulmak mümkündür. Zengin bir arşive sahip Suat Sayın'ın Türk Müziğindeki yerini inkâr etmek mümkün değildir.

 Dillerden düşmeyen şarkıları:

Önce tuttun elimden sonra neden bıraktın  Rast                        Salih Korkmaz

Bu gece ben çok mesudum                                               Rast

Akşam olur gizli gizli ağlarım                       Muhayyerkürdî      Halil Soyuer

Yollar uzak gelemedim                                    Muhayyerkürdî

Sakın bir söz söyleme, Muhayyerkürdî-    Faruk Nâfiz Çamlıbel

Kalbimde gizli bir sevgi mi arar-                  Hicaz                      Rıza Tevfik Bölükbaşı

Sevemez kimse seni benim sevdiğim kadar  Hicaz

Bu akşam yine dertlerimle baş başa kaldım      Kürdîlihicazkâr

Artık seni sevemem yalvarsan da dönemem                Nihavent                Ülkü Aker

Ölesiye sevmiştim seni kalbimin kızı             Kürdi

 

(tr.wikipedia.org/wiki/Suat_Sayın, Suat Yener, Musiki Kılavuzu Sözlü Eserler Antolojisi S: 169, Tarık Kip, TRT Türk Sanat Müziği Sözlü Eserler Repertuvarı)

Hazırlayan: Suat Yener