Şükrü Birbaş

Şükrü Birbaş

Bitmek bilmeyen sanat sevdasını,  musikiye başladığı ilk günlerin heyecanı ve disiplini ile musiki hizmetine devam eden Şükrü Birbaş,  Adana’da gelişen musiki akımının önemli isimlerinden biridir. Musiki bilgisi ve terbiyesini, paylaşımcı ve kendine has eğitim tekniği ile yeni nesillere taşıyarak yüzlerce öğrenci yetiştirmektedir. 

 

Musiki ile tanışıklığı, komşularında yükselen tambur sesinin merakı ile başlamış.

9 yaşına denk gelen bu dönemde tambur icra eden komşularının damadı Çelik Yargıcı’nın meşk toplantılarını izleyerek tambur çalmaya heves etmiş.  Orta öğrenim dönemlerinde,musikiyi arkadaşları ile sadece dinleyici olarak ve şarkıların sözlerini defterine not ederek geçirmiş.

 

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni kazandığı 1970 yılında, Zeynel Abidin Cümbüş firmasından öğrenci kredisiyle satın aldığı metal gövdeli tambur musiki hevesinin artmasına neden olmuş.  Gittikçe büyüyen bu heves,  Beyazıt semtindeki Kubbealtı Musiki Enstitüsü sınavlarına girmesine neden olmuş.

 

Sınavı Münir Nurettin Selçuk’un icra ettiği piyano ile “Açmam açamam söyleyemem çünkü derin de” şarkısını söyleyerek kazanmış.

 

Kubbealtı Musiki Enstitüsü’nde Kemal Batanay’ dan usul, Yusuf Ömürlü ‘den nazariyat ve Münir Nurettin Selçuk’tan ses eğitimi dersleri almış. Öğrenci kredisi ile aldığı metal gövdeli tambur yerine, hocası Tamburi Hafız Kemal Batanay’ın isteği sonucunda ahşap gövdeli tambura geçiş yapmış ve eğitimine o şekilde devam etmiş.

 

Üniversite ve askerlik hizmeti sonrasında memleketi Adana’ ya dönen Şükrü Birbaş, 1977 yılında Okan Dikmen’in mesai arkadaşı Ahmet Polatöz’ün daveti üzerine Adana Musiki Derneğinin faaliyetlerine başlamış.  Dernekte Ahmet Polatöz ve Ümit Öcal’ dan yararlanmış ve Uğur Doğan Türe’den tambur eğitimine devam ederek musiki bilgisini perçinlemiş.  Ali Şenozan’dan başta fasıl olmak üzere birçok musiki konusunda yararlanmıştır. Konserler de sazende olarak hizmette bulunmuş. Adana’ya gelen birçok ünlü sanatçının konserlerine, tambur icrası ile katkı sunmuş.

 

Musiki hayatında önemli bir yer tutan ve musiki bilgisi kazanımlarına vesile olan kişi olarak belirttiğihocası merhum Neyzen Ahmet Polatöz’ün isteği ile 1981 yılından itibaren Adana Musiki Derneği Korosun'da şeflik yapmaya başlamış. Hocasının hazırlamış olduğu Mahur makamındaki repertuar ile Adana Musiki Derneği Korosu'nu konsere hazırlayan Birbaş,  hocası Ahmet Polatöz’ü her zaman saygı ve sevgi ile yâd etmektedir. Adana musikisine yön verenlerden biri olarak kabul ettiği hocasının, yıllarca dernek çatısı altında yeni öğrenciler yetiştirdiğini ve kendisinin de hocasını örnek aldığını, görev yaptığı her yerde musikiye seve seve hizmet vermek ideali olduğunu her fırsatta vurguluyor.

 

Bestekâr Avni Anıl’ın sanat yönetmeliğini yaptığı Adana Belediyesi Konservatuarı’nın kuruluşunda görev almış ve Konservatuarda Avni Anıl ile beraber çalışmıştır.  Polis Koleji TSM Korosunu kurup başarılı konserlere imza atan Birbaş, 1986 yılında Öğretim Görevlisi olarak atandığı Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanlığından 2010 yılında emekli olmuş.

 

Halen Adana Musiki Derneği, Ç.Ü. TSM Korosu ve Çukurova Rotary Kulübü TSM Korolarının şeflik görevlerini sürdüren Şükrü Birbaş, Hamide Hanımla evlidir. İlker ve Türker adında iki oğlu bulunan Birbaş’ın küçük oğlu Türker,  ileri derecede Kanun çalmaktadır. Kaan, Kıvanç ve Ece adında üç torun sahibidir.

 

Şükrü Birbaş, bir beste denemesini de Sözleri Sami Derntuna’ın yazdığı Hüseyni bestesi:

 

Tükenmez özlemle bakar yollara

Aşk dolu hülyaya dalar gözlerim

Çaresiz kalınca varıp ellere

İnan ki hep seni sorar gözlerim

Bu besteyi Vedat kaptan Yurdakul yorumladı

Hazırlayan: Suat Yener

 

Lütfen kaynak göstererek kullanın.

Notası: