Suphi İdrisoğlu

Suphi İdrisoğlu

Henüz iki yaşında iken ailece Adana’ya yerleşen Suphi İdrisoğlu ,İnkilap İlkokulu , İstiklal Ortaokulu ve lise öğrenimini  Adana Erkek Lisesi ' inde tamamladı , 1936 yılında Hatay Antakya’da doğdu. 

1962 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olduktan hemen sonra yedek  subay olarak askerliğini  Ankara Polatlı'da  yaptı. 1983 yılında T.İş Bankası Kalekapısı/Adana şubesi müdürü iken kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

Suphi İdrisoğlu , Musiki eğitimini İstanbul Belediye Konservatuarı ve İleri Türk Müziği Konservatuarı'nda iken yani öğrencilik yıllarında başladı. Her iki konservatuarda rahmetli M. Nurettin Selçuk, Şerif Gürmeriç, Laika KarabeyDr. Nevzat Atlığ ve Süheyla Altmışdört gibi değerli hocalardan yararlandı. Zira Ali Şenozan, Üstat için: “Musiki bilgisi lise yıllarından vardı. Lisede kurduğumuz koroda takıldığımız yerlerde Suphi bize yardımcı olurdu” diyor.

1982 yılında Divan Musiki Derneği'nde ve 1985 yılı sonunda kurulan Adana Belediye Konservatuarı’nda, genel sanat yönetmeni olan ünlü bestekar Avni Anıl ile çalışmaya başladı.2004 yılında Bölüm Şefliği göreveinde bulundu. 

1996 yılında Ferit Celal Kanan, Zefer Hallaçoğlu, İhsan Serintürk, Nadir Serin ve Necati Kenanoğlu bir araya gelerek " Gönül Bahçesi Korosu " adı altında çalışmaya başladı. 1998 yılında koro Çukurova Musiki Derneği adı altında kurldu. Bu dernekte başkanlık ve hocalık görevlerinde bulundu. 

 

2005-2008 döneminde İl Kültür Müdürlüğü Korosu'nu yöneten İdrisoğlu, 2008 yılında Eğit-Der Korosu'nu kurdu. 

Son olarak Gönül Bahçesi Musiki derneği’ni kuran İdrisoğlu, 2015 yılında koro çalışmalarına son verdiğini açıkladı. Musiki yolculuğuna bestekârlık ve aile arasında yaptığı meşklerle devam ediyor.

İdrisoğlu ,ud çalmakta olup,ud ' u tamamen kendi çabalarıyla öğrenmiştir. Bugüne kadar 300 ü aşkın beste yapmış olan Suphi İdrisoğlu’nun 170 adet eseri TRT repertuarında bulunmaktadır.

 

1987 yılında TRT-TÜTAV işbirliği ile yapılan T.S.M. Beste yarışmasında, güftesi Mustafa Töngemen’e ait olan Mahur makamındaki " Sev’’ adlı eseriyle ikincilik ödülü aldı.

1988 yılında güftesi Ahmet Kutsi Tecer’ e ait yine Mahur makamındaki " Halay’’adlı eseriyle T. İş Bankası büyük ödülü aldı.

Çekin Halay Çalsın Durmadan Sazlar
Çekin ağır ağır halay düzülsün
Süzülsün oyunlar süzülsün nazlar
İnce beller, Mahmur gözler süzülsün
*
Tutun kızlar, tutun, birleşsin eller
Çalın sazlar, çalın kırılsın beller
Dönün kızlar, dönün kıvrılsın beller
Uzun siyah saçlar, tel tel çözülsün

*
Kayan yıldız gibi geceki izden 
Bakışlar süzülsün, kipriğinizden
Etekler içinde naz eden dizden
Üzülsün bu deli gönlüm üzülsün.

1989 yılında devlet bakanlığınca düzenlenen TSM çocuk şarkıları beste yarışmasında güftesi Mehmet Sait Şimdi’ye ait buselik makamındaki "Annem’’ adlı eseriyle mansiyon ödülü aldı.

1995 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen TSM beste yarışmasında güftesi Yalçın Benlican’a ait Zavil makamındaki "Yolarını Gözlüyorum’’ ve güftesi Mustafa Töngemen’e ait olan Sultan-ı Yegah makamındaki "Bir Güzelin Boynunda Duran İnci Gibisin’’ adlı eseriyle iki adet mansiyon aldı.

1996 yılında Dede Efendi Yılı dolayısı ile yapılan beste yarışmasında sözleri Mustafa Töngmen’e ait Sultan-ı Yegah makamındaki "Sen Gözleri Bahar’’ adlı eseriyle mansiyon ödülü aldı.  

2004 yılında yılında TRT kurumunca düzenlenen Alaturka Beste Yarışması’nda  güftesi Cumali Karataş’a ait olan mahur makamındaki "Sevgi dolsun tüm Gönüller’’ (Alaturka) adlı eseriyle mansiyon ödülü aldı.

2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen az kullanılan makam ve usullerdeki beste yarışmasında güfteleri  kendine ait olan Mahur Buselik makamındaki "Sevdim Gönülden Ey Gül-Dehen’’ ve Acem Buselik makamındaki "Kaybolursan Sadece Gönlümde Kaybol Sevgilim’’ adlı eseriyle üçüncü ve dördüncü gruplarda derece ödülleri bulunmaktadır.

Adana Musiki çevresinde temiz yürekliliği , iyiliksever yapısıyla ve kendine özgü kibar şivesi ile tanınan İdrisoğlu, beste çalışmalrına devam etmektedir. İdrisoğlu ' nun bestelediği Şükrü Yetimoğlu 'nun sözlerini yazdığı " Özledim seni " şarkısını Adana Valiliği Kültür Müdrlğü ' nün konserinde eşi Saadet İdrisoğlu seslendirmiş ve eser büyük beğeni kazanmıştı.

Sözlerini Dağıstan Kılıçaslan’nın yazdığı Uşşak makamındaki eserini TRT sanatçısı İnci Yaman seslendirdi:

Bu Ayrılık Ne Sana Ne Bana Fayda
Gönlüm Azaptadır Bu Diyarda
Geleceksen Eğer İlk Baharda
Dağları Dumanlar Bürümeden Gel
Sevdanın Gülleri Kurumadan Gel
*
Hani Söz Vermiştin Yakındı Yollar
Ufukta Gözlerim Yüreğim Ağlar
Sorma Dostlarıma Onlar Ne Anlar
Dağları Dumanlar Bürümeden Gel
Sevdanın Gülleri Kurumadan Gel.

Cevdet Kerim Kızrak imzalı “Aldığım Her Nefeste Onu Düşünüyorum” Hicaz şarkısı:

Aldığım Her Nefeste Onu Düşünüyorum
O Ceylan Gözlü Kadın Beni Sevse Diyorum
“Bana Yalan Söylerse” Diye Üzülüyorum
O Ceylan Gözlü Kadın Beni Sevse Diyorum

Gün Değil Geçti Aylar Onu Göremiyorum
O İpek Tenli Kadın Bana Gelse Diyorum
Rüyaları Bir Türlü Hayra Yoramıyorum
O Ceylan Gözlü Kadın Beni Sevse Diyorum

Üstat, Türkiye İş Bankası’nda müdürlük yaptığı yıllarda bir müfettiş arkadaşı kendisine “Özlerim her nefes alışta seni” sözleriyle başlayan şiirini verdi ve bestelemesini istedi. Fakat daha sonra bu şiiri bir yarışmada ödül alınca Üstadı arayıp şiiri başkasına verdiğini ve kendisinin bestelememesini istedi. Bu durum Üstadı çok etkiledi. Çünkü şiirin melodilerini hafızasında canlandırmış ve motiflerini çizmişti. Hemen kendisi güfteyi yaptı ve Rast makamında besteledi.

Kaybolan yıllarım gençliğim nerde

Nerde o yemyeşil güzel gözlerin

Gözler yine ıslak gönlüm kederde

Nerde o yemyeşil güzel gözlerin


Çizgiler artıyor alnımda derin

Derindir gönlümün acısı derin

Saçımı okşayan ipek ellerin

Nerde o yemyeşil güzel gözlerin


Saadet İdrisoğlu

Saadet İdrisoğlu, 1945 yılında Adana'da doğdu. Birinci oğlu Özcan Özkeleş piyanist ve gitarist olarak serbest çalışmaktadır. İkinci oğlu Cavit Özkeleş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nda Ses Sanatçısı olarak çalışmaktadır. 2004 yılında Suphi İdrisoğlu ile evlendi. 1970 yılında aktif olarak politikaya girdi, sosyal faaliyetlerde bulundu ve 1988 yılında milletvekili adayı oldu.

 

Adana’da çeşitli musiki derneklerinde faaliyet gösteren Saadet İdrisoğlu’nun güfteleri Ali Şenozan, İsmail Demirkıran ve eşi Suphi İdrisoğlu tarafından bestelenmişti.

Saadet Hanım bir gün evde hayal dünyasına dalmış kendi kendine şarkı söylüyordu. Nişanlılık döneminde eşi Suphi Bey için yazdığı şiiri mırıldandı durdu. Hemen kayda aldı ve Suphi Bey’e dinletti. Üstat çok kısa fikrini söyledi: “Devam et” dedi eseri notaya aldı ve eser TRT Denetleme Kurulu’ndan geçti. Nihavent şarkının sözleri şöyle.  

Gündüzleri hayalim geceler rüyamdasın

Her an bil ki yanımda ruhumda canımdasın

Bedenime can veren hayat veren kanımsın

Öyle sevdim ki seni ruhumda canımdasın

Manisa Altın Lale TSM Beste Yarışmasında jüri üyeliği yaparken birincilik kazanan Cahir Deniz’in “Gurbet mi hasret mi nedendir bilmem” şiirini Muhayyerkürdî makamında besteledi. 

Gurbet Mi Hasret mi Nedendir Bilmem
Duyduğum her şarkı dokunur oldu
İnan ki eskiden böyle değildim
Adım Mecnun’la bir okunur oldu,3

Dokunsan ağlarım öyle dolmuşum
Vakitsiz yaşlanmış erken solmuşum
Ne dertli çâresiz garip kulmuşum
Felek bile benden Yakınır oldu

Diyemem derdimi gelmez ki dile
Ömrümce çeksem de bitmez bu çile
Uğruna canımı verdiğim bile
Benden gül yüzünü sakınır oldu.

Ertuç Toprakezen'in sözlerini yazdığı Nihavent makamında bestelediği "Karbeyaz gelinlik yakışmış sana" şiiri "10.Amasya Altın Elma beste yarışması"nda ödül aldı.

Hazırlayan: Suat Yener

Lütfen link verilerek veya kaynak göstererek kullanın.