Yorgo Bacanos (1900-1977)

Yorgo Bacanos (1900-1977)

Yorgo Bacanos, 21 Eylül 1900 tarihinde Silivri'de dünyaya geldi. Lâvtacı Haralambos'un oğludur. Birçok üyesi müzisyen olan bir aile ortamında yetişti. Keman ve kemençe sanatçısı Aleko Bacanos erkek kardeşi, kemençeci Anastas ise dayısıdır. Kemençeci Sotiri ve Paraşko Leondaridis ile de kardeş çocuklarıdır. Büyük babası Leondi Efendi kemençe, dedesi Ligori Efendi de kanun çalıyordu. Babasından aldığı ud ve lâvta dersleriyle musikiye başladı. Önce babasından, sonra Udi Kirkor ve Karnik Garmiyan Efendiler'den nota ve usül, Büyük Sinanyan'dan da batı musikisi türünde piyano dersleri aldı.

On iki yaşında, Taksim'deki Eftalipos Gazinosu'nda uduyla fasıllara katılarak musiki dünyasına girdi. Kısa süre içinde tanınmış bir udi oldu. 1927 yılında Büyük Postane'nin üstünde, Türk Telsiz Telefon Şirketi'nce açılan ilk radyo yayınlarına katıldı. 1977 yılına kadar elli yıl İstanbul Radyosu'nda ud çaldı. Mesut Cemil'in yönettiği klasik koro'ya alındı.

 

1928 yılında, kardeşi Aleko Bacanos ve Kanuni Ahmet Yatman ile birlikte, Hafız Kemal ve Sadettin Kaynak'a eşlik etmek üzere Berlin'e gidip plaklar doldurdu.

1929 yılında Sadi Işılay'ın karısı Deniz Kızı Eftalya'ya eşlik etmek üzere Paris'e gitti. Plaklara doldurduğu nihavent, hüseyni, rast ve hüzzam taksimleri o yılların ürünüdür. Mısır ve Kıbrıs'ta da konserlere katılmış, ünlü muganniye Ümmü Gülsüm'ün hayranlığını kazanmıştır.


Yorgo Bacanos, 1946 yılında İstanbul Belediye Konservatuarı İcra Heyeti'ne girdi. 1953 yılından 1967 yılına kadar, Münir Nurettin Selçuk yönetimindeki İcra Heyeti'nin Şan Sineması konserlerine katıldı. 24 Şubat 1977 günü İstanbul’da öldü. (http://www.turksanatmuzigi.org/sanatcilarimiz/bestekarlarimiz/yorgo-bacanos)

 

Az sayıda beste yapmıştır, Hüseyni Sengin Semai eseri:

 

Bir yaz gecesi Çamlıca mehtabına geldin

Billâh o gece sen iki mehtaba bedeldin

Aydan da, güneşten de, mehtaptan da güzeldin

Billâh o gece sen iki mehtaba bedeldin

 

 Repertuarı:

 Dalınca gözüm gözüne Suhâ Acem Aşîran Semai _
 Bir yaz gecesi Çamlıca mehtâbına geldin Hüseyni Sengin Semai _
 Gülmedim güldürmedin bilmem kabahat kimdedir Hüzzam Ağır Aksak Celâlettin Bey
 Sevdâsı henüz sînede gönlüm gibi sağdı Hüzzam Türk Aksağı Y.Sinan Ozan
 Neş'eyle geçen ömrümü eyvâh keder ettin Kürdîlihicazkâr Sengin Semai _
 Hâlâ kanayan kalbimi aşk ateşi dağlar Mahur Sengin Semai Y.Sinan Ozan
 Çöktü artık bir perîşanlık hayâlhâneme Mâye Ağır Aksak _