Ayrılık rüzgârı gönlüme doluyor

Makam: Mahur

Bestekar: Kamuran Yarkın

Sanatçı: Çiğdem Yarkın

Güftekar: Kamuran Yarkın

Usül: Düyek

Ayrılık Rüzgârı Gönlüme Doluyor 

Kamuran Yarkın’ın arkadaşı Almanya’nın Aachen kentinin Düren kasabasında Helga isimli 18-19 yaşlarında bir kızla tanışmış. Birbirlerini sevmişler ve evlenmişler. Arkadaşının, iki seneliğine Türkiye’ye mecburi hizmet için dönmesi gerekmiş.  Mecburi hizmetini tamamlayıp tekrar Almanya’ya gittiğinde kızın evine gitmiş ama kız evde yokmuş.

Kızın ailesinin evine gitmiş, fakat kızın ailesi damatlarını görünce çok şaşırmışlar, onun döneceğine hiç ihtimal vermemişler kendisine:

“Biz Hristiyan’ız, siz Müslüman’sınız, sizin döneceğinize, bu ilişkinin olacağına ihtimal vermiyorduk, o yüzden Helga’yı evlendirdik,” demişler.

 Ve de çok üzgün olduklarını belirtmişler. Bu acı karşılaşmanın ardında adam boynunu bükmüş, vedalaşmış dönerken Helga’yla yolda karşılaşmışlar. Öylece durmuşlar, bakışmışlar, gözyaşları akmış, dökülmüş, gitmiş. Fazla konuşamadan ayrılmışlar.

Bu hikâyeyi dinleyen Üstat besteyi hazırlamaya başlamış. Bu duyduğu olaydan sonra şarkıyı tamamen bu hikâyenin üzerine oturtmaya başladı ve şarkıyı tamamlamıştı

Ayrılık rüzgârı gönlüme doluyor
Vuslatın çiçeği açmadan soluyor
Elveda güzelim, beni bekleme
Gidiyorum diye gözyaşı dökme
Sevgiler ümitler hep hayal oldu
Aşkımız heyhat bir masal oldu
Nerde hatıralar aşk dolu sözler
Sevdiğim taptığım o yeşil gözler

İki bölüm olan şarkı Üstat’a kısa gelmişti. Yıldırım Gürses’le şarkıyı kayda almaya gidiyorlarmış. Stüdyoya yaklaşmışlar fakat şarkının kısa olması Üstat’ın içine sinmemiş ve yolda üçüncü bölümü yazmış.
 

Bir serap gibidir şimdi hatıralar

Ayrılık şarkısı söylüyor rüzgâr

Gerisi de nakarat olunca şarkı ortaya çıkmış. Musiki hazinesine yeni bir Mahur şarkı eklenmiş oluyor.

 

(Suat Yener; Şarkıların Gözyaşları S:216, Altın Koza Yayınları 0 322 503 04 77)

 

Hazırlayan: Suat Yener