Ne günah etse açılmaz iki gönlün arası

Makam: Hicaz

Bestekar: Alaeddin Yavaşça

Sanatçı: Elif Güreşçi

Güftekar: Rahmi Duman

Usül: Aksak

Ne günah etse açılmaz iki gönlün arası

 

 

 

 

 

 

Şarkımıza konu olan genç kız. Uzun boyu endamına uygun, güleç yüzünü pırıl pırıl aydınlatan gözler, dolgun kırmızı dudaklar, ameliyata ihtiyacı olmayan estetik bir burun, kuğu boynu misali boyun, ince bedenli, uzun bacaklarını daha uzun gösteren yüksek ince topuklu ayakkabılar üzerinde nazlı nazlı salınan bu sevecen, genç kızın adı Cemile.

Dr. Rahmi Duman Bakırköy’de akıl ve sinir hastalıkları özel hastanesinin sahibi, güzel sayılmaz ama güzel hitabetiyle herkesi kendine hayran bırakan tanınmış bir hekimdi.  Davranışlarıyla herkese kendini sevdirmiş tam bir İstanbul beyefendisiydi. Türk sanat müziği arşivine yüzlerce güfte kazandırmış şairdir. 

Cemile, Dr. Rahmi Duman’ın Bakırköy’deki akıl ve sinir hastalıkları özel hastanesinde çalışıyordu.  Çok gençti etrafında bir sürü delikanlı dolaşıyordu, ama onun gözü Dr. Rahmi Duman’dan başkasını görmüyordu. Rahmi Duman, Cemile Hanım’ı gördüğü an ona âşık olduğunu anlatan şiirleriyle bu güzel Çerkez kızının kalbini kazanmıştı. Ve aradaki kırk yaş farkına rağmen Cemile Hanım kendisi için yazılan ateşli şiirlerin güzelliğine dayanamayarak Rahmi Duman’la evlenmeye karar vermişti.

 Doktor, aşkını evlilikle noktalamak ister. Yakınları bu evliliğe sıcak bakmazlar çünkü aralarında büyük yaş farkı vardır. Herkes başka başka yakıştırmalar yaparak Dr. Rahmi’yi bu evlilikten vazgeçirmek isterler. Oysa Dr.Rahmi Duman kararlıdır. Hissiyatını şu dörtlükle yansıtır.

Ne günah etse açılmaz iki gönlün arası

Ne gün âh etse kanar dildeki firkat yarası

Dilerim bin beter olsun kim ayıplarsa beni

Arıyor ruhum onu olsa da bir yüz karası

Bu güzel güfteyi Prof.Dr. Alâeddin Yavaşca Hicaz makamında bestelemiş, işte o günden sonra bu aşkın hikâyesi ölene kadar sürmüş. Cemile Hanım ile Rahmi Bey evlenmişler ömür boyu mutlu olmuşlar.

 

Üstat, besteyi yapınca yine heyecanla hocası Sadettin Kaynak’a bu yeni yaptığı bestesini okuyunca hocası duygulanır ve “Kalbim kanıyor durmadan”  şarkısının notasına şu sözleri yazarak Üstada hediye eder: “Benden sonra Türk Musikisinde bestekârlık vadisinde boşluğu dolduracak olan Alâeddin Yavaşça’ya”

 

Hazırlayan: Suat Yener

Lütfen kaynak göstererek kullanın.