Baki Duyarlar

Baki Duyarlar

21. Mart. 1936 tarihinde İzmir’de doğdu. Babası Türk Sanat Müziği Sanatçısı olan Ali Duyarlar, annesi Emine  Duyarlar ve kardeşi ünlü kanuni Bahattin Duyarlar’dır. Feriha Hanım ile evlenen Duyarlar'ın Feriha adında bir kızı ile Baki adında oğlu olmak üzere iki çocuk babasıdır.

26. Şubat. 2003 tarihinde Kurtuluş’taki evinde geçirdiği kalp krizi sonunda 67 yaşında hayata gözlerini yumdu. Bestekâr sanatçının anısına ilk tören, yıllarca çalıştığı TRT İstanbul Radyosu önünde yapıldı. Buradaki törenin ardından Baki Duyarlar'ın cenazesi Şişli Camii'ne götürüldü. Duyarlar'ın naaşı ikindi vakti Şişli Camii'nde cenaze namazı kılınarak ardından Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

İlk musiki eğitimini çocuk yaşlarda babası Ali Duyarlar’dan aldı. Ud çalmaya Udi Hrant Emre’den o zamanın parası ile 60 liraya aldığı ud ile başladı. Fakat profesyonel olarak sanat hayatına "cümbüş" ile başladı. 1949 yılında ünlü bestekâr ve hanende Kasım İnaltekin’e Beyoğlu Gazinolarında cümbüş ile eşlik etti.

İlk bestesini 1955 yılında annesi Emine Hanım için bestelediği: 

Anam anam garip anam

Derdin bitmez, gözün dinmez

Hiç kimseler halin bilmez

Kaderinmiş senin çile

Çekersin sen bile bile

Derdin bitmez, gözün dinmez

Hiç kimseler halin bilmez 

Kendisine ait olan bu güfteyi Hicaz makamında ve curcuna usulünde besteleyerek Müzeyyen Senar’a göstermiş ve Senar bu şarkıyı beğenerek o zamanlar Odeon Plakta okuyarak Duyarlar’ın ismini duyurduğunda 19 yaşındaydı.

1956 yılında İstanbul Radyosu’nun açtığı sınavı kazanarak udi olarak göreve başladı. Selahattin Pınar, Şükrü Tunar, Şerif İçli ve Ahmet Yatman  gibi değerli üstatla çalışma imkanı buldu ve bunların engin bilgilerinden faydalandı.

1955 yılında Kazablanka Gazinosu’nda assolist gecikince Selahattin Pınar genç Baki 'ye dönerek zaman kazanması için şarkı söylemesini istemişti. O zaman hem çalıp hem söylemesi çok beğenildi. Zaman zaman sahnelerde hanende olarak görev yapmaya başladı.

1957_1958 yılları bestekârlığının en önemli yılları olmuştu. "Bilemedim", "Çok geceler bekledim", "Ben küskünüm feleğe", "Garipler meyhanesi", "Seni ben ellerin olsun diye mi sevdim", "Hayat kumarı" ve "Kader arzuhal değil" gibi şarkılarla Türk Sanat Müziği Repertuarı’ndaki yerini alıyordu.

1958 yılında Mehmet Yurdak 'ın sözlerini yazdığı "Çok geceler bekledim" şarkısını Hicaz makamında besteledi.1961 yılında sözleri Gonca Gül 'e ait olan Kürdîlihicazkâr şarkı "Seni ben ellerin olsun diye mi sevdim" bestesini yaptı. 

Seni ben ellerin olsun diye mi sevdim

Bestenin söz yazarı Gonca Gül, İstanbul’da yaşıyordu. Sıradan gazinolarda ve pavyonlarda solist olarak çalışmaktan ileri gitmemişti. Gönlünü bir delikanlıya kaptırmıştı. Onu delicesine sevmişti. Her şeyini sevdiği adama vermişti. Servetini, kadınlığını, aşkını, aklınıza ne gelirse her şeyini bu adama vermişti. Sevdiği genç bir gün elinde avucunda ne varsa alıp kayıplara karıştı. Bir defa bile olsun sızlanmadı, adamı görmeye bile gitmedi. Ve İstanbul’u terk etti. Yıllar sonra dillerden düşmeyecek olan şarkının sözlerinden başka iz bırakmamıştı. Hayatını üç mısrada özetlemişti.

Seni ben ellerin olsun diye mi sevdim

Her şeyimi uğruna ben boş yere mi verdim

Yalan sözlerle aldatıp seninim derdin

Her şeyimi uğruna ben boş yere mi verdim


Bu sözleri Baki Duyarlar Kürdîlihicazkâr makamında besteledi. 500'den fazla bestesi bulunan Baki Duyarlar, 31 yıl TRT İstanbul Radyosu'nda çalıştıktan sonra emekli oldu. (Rahmi Kalaycıoğlu, Türk Musiki Bestekârları Külliyattı Cilt:3 Sayı:59 ,  Mustafa Rona, 20.Yüzyıl Türk Musikisi S:718, Suat Yener, Şarkıların gözyaşları S: 297 , )

Dinlediğimiz şarkıları, oturduğunuz yerden katıldığınız fasılları bir hatırladığımızda:

Makam Rast ise, mutlaka "Ben küskünüm feleğe" veya Kürdîlihicazkâr'da "Seni ben ellerin olsun diye mi sevdim" şarkıları söylediğimizde. Hicaz 'da "Çok geceler bekledim" siz repertuar olur mu?Her zaman güler yüzlü, nazik, özenli bir beyefendi unutulur mu?

Hazırlayan: Suat Yener

Emin Ongan Şarkıları

 Aşkımı geri aldım bir daha vermem Hicaz Uğur Gür
 Karşımda durup hâlime çok bakma bu akşam Hicaz Ümit Gürelman
 Belki de meçhûldür gidecegim yer Kürdîlihicazkâr İlham Behlül Pektaş
 Gurbette sevgilin hasta dediler kırlarda çiçekler yasta dediler Nihavent Mustafa Sevilen
 Ben küskünüm feleğe düştüm bitmez çileye Rast Baki Duyarlar
 Yine feryâd ediyor çırpınıyor bir bülbül Evcârâ Ali Nihat Tarlan
 Bana gül mü diyorsun gülemem tâlih kızar Hicaz Hüceste Aksavrın
 Neler ettin bana neler eyledin Hüseyni _
 Seni ben ellerin olsun diye mi sevdim  Kürdîlihicazkâr Gonca Gül
 Mehtap uyanırken gece aşkın denizinde Nihavent M.Cenâni Kandiye
 Sensiz geçen günleri saydım yılları bulmuş Nihavent Veliye Yâkut
 Hâlâ eski bir aşkın sevgisi var içimde Sûznâk Şâdi Kurtuluş