Bekir Sıtkı Sezgin (1936-1996)

Bekir Sıtkı Sezgin (1936-1996)

Bekir Sıtkı Sezgin 1 Temmuz 1936 tarihinde İstanbul’un Şehremini semtinde doğdu. Babası Hafız Hüseyin Efendi, annesi Feride Hanım’dır.

Bekir Sıtkı Sezgin’in annesi Feride Hanım’ın da sesi güzeldi ve ud çalardı, anneannesinden din dışı eserler meşk ettiği zamanlarda güzel sesini ve yeteneğini ilk kez babası fark etti. Çok küçük denecek yaşlarda, henüz 3-4 yaşlarında iken sokakta babası ile dolaşırken babasını evlerinin yakınında bulunan kahveye sürükler, gramofonun yanına oturur ve saatlerce plak dinlerdi. Üç buçuk yaşında “Hıfz”a başlayan Bekir Sıtkı Sezgin “Hıfz”ı beş yaşında tamamladı.

 

1942 yılında ilköğretime başladı, lisede okurken babasının teşviki ile başarılı bir sınav vererek İstanbul Belediye Konservatuarı’na girdi. 1956 yılında Denizli’de vatani görevini tamamladıktan sonra 1958’de İzmir’e yerleşti.

1959 yılında İzmir Radyosu’nun sınavını kazanarak “yetişmiş sanatkâr” olarak göreve başladı. Ayni yıl içinde sınavla da “Birinci sınıf ses sanatkârı” unvanını aldı.

1973 yılında İzmir Radyosu’nda “Klasik Koro Şefi” oldu. 1976 yılında İstanbul Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Öğretim Üyeliği’ne getirildi. Aynı tarihlerden başlayarak İstanbul Radyosu ses sanatkârlığını, Küçük Koro Şefliği’ni ve TRT Merkez Denetleme Kurulu Üyeliği’ni birlikte yürüttü.

1980 yılında TRT’den emekli oldu ve konservatuardaki görevinden ayrıldı.

1985 yılında özel bir anlaşma ile İ. T. Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda öğretim üyeliğine başladı.

Bekir Sıtkı Sezgin, musiki ve din kültürü yüksek bir aileye mensuptur. Sesi çok güzel olan babası Hafız Hüseyin Efendi, Hafız Hasan Akkuş, Fatih Camii imamı Ahmet Rasim Efendi (Filibeli Arap Hafız), Hafız Ahmet Efendi, Hafız Sadettin Efendi’lerden musiki dersleri alarak müziğe başladı.

1946-1948 yılları arasında İzmir’deki teyzesinin yanına gittiği zamanlarda Hisar Camii’nde Rakım Elkutlu ile tanıştı ve onun eserlerini kendisinden öğrendi.

Bekir Sıtkı Sezgin, 1964 yılında İzmir’de evlendi. H. Kudsi, H. Siyami, F. Hümeyra adlı çocukları dünyaya geldi. 10 Eylül 1996 tarihinde vefat etti.

(http://www.kimkimdir.gen.tr)

Hazırlayan: Suat Yener