Rıfat Şanlıel

Rıfat Şanlıel

 

Akordeon, Piyano ve Kemanı virtüözlük derecesinde çalabilen, birçok hit esere imza atmış, birçok büyük yapımlarda ön sıralarda yer almış büyük müzik ustalarından olan Rıfat Şanlıel, hakkındaki bilgilere ilk olarak 1957 yılında Mahmut Akan'nın yönettiği Halk eğitim Merkezi'nin saz heyetinde keman icrası ile rastlıyoruz. Musiki aleminde Rifat Şanlıel olarak tanınan sanatçının esas soyadı Şallıel’dir.

Evli ve 3 erkek çocuk babası olan Rıfat Şanlıel'in büyük oğlu Orhan Şanlıel ise senfonik alanda birçok konserin şefliğini yaparak büyük bir kariyer elde etmiştir. Son olarak, İbrahim Tatlıses'in Senfonik Açık Hava Konserine şeflik yapan Orhan Şanlıel, babasının aksine daha çok senfonik batı müziği ile iç içe olmuş ve çalışmalarını bu yönde yapmış.

 

20 Mayıs 2019 günü sessizce aramızdan ayrıldı. Şallıel'in cenazesi, ikindi namazı sonrası Mersin Davultepe Mezarlığı’nda defnedildi.

Rıfat Şanlıl'in eserlerinden bazıları ise şu şekildedir:

 

”Deli Gibi Sevdim (Neden Saçların Beyazlamış Arkadaş)”, “İtirazım Var”, “Bir Yabancı Gibi”, “Gençliğim”, “Gel de Kahrolma”, “Tanrım Nasıl Sevdim”, “Bir Avuç Gözyaşı”, “Bana Göre Değil”, “İsyan Etme Diyorlar”, “Yaşamak İçin”  ve birkaç şarkısı bulunuyor.

 

1975 yılında sözlerini yine bir başka büyük usta Cengiz Tekin'in yazdığı Deli Gibi Sevdim, meşhur adıyla Neden Saçların Beyazlamış Arkadaş şarkısıyla kariyerinde adeta zirveye vurdu.

 

Neden saçların beyazlamış arkadaş

Sana da benim gibi çektiren mi var

Görüyorum ki her gün meyhanedesin

Yaşamaya küstürüp içtiren mi var

Bir zamanlar bende deli gibi sevdim

O bana dert, ben ona mutluluk verdim

Yıllarca soruyorum bu soruyu kendime

Bilmem ki bu dünyaya ben niye geldim

Yıllarca soruyorum bu soruyu kendime

Allah'ım bu dünyaya ben niye geldim

Sözlerini Mehmet Yüzüak’ın yazdığı “Kemancı” şarkısını besteledi ve bestecilik hayatının doruğuna ermiş oldu.

 

Unutulmaz bu acı dertli dertli çal kemancı

Her aşkta hüsrân oldu gönül bilmem bu kaçıncı

Hâlime bak dertli çal kemancı başımın tacı

Gitme bu gece bende kalenim hâlim çok acı

Değiştin kemancı neden efkârlı çalmıyorsun

Benim dünyam yıkılmış sen ne'me acımıyorsun

Gözümden kaçmıyor benden birşeyler saklıyorsun

Yeter artık derken kemancı neden ağlıyorsun

Oğlu Orhan Şanlıel 1968 yılında Adana’da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda fagot dalında öğrenimini tamamladıktan sonra 6 yıl İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nda fagot sanatçısı olarak çalıştı. 1998-2009 yıllları arasında Bursa Bölge Senfoni Orkestrası’nın şefi ve sanat yönetmenliğini üstlenmiş olan Orhan Şallıel 2009 Nisan ayında Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nın şefi ve sanat yönetmeni oldu.

 

Hazırlayan: Suat Yener