Timur Selçuk

Timur Selçuk

 

Türk sanat müziği bestecisi Münir Nurettin Selçuk ve tiyatro sanatçısı Şehime Erton'un oğludur. Beş yaşında piyano çalmaya başlamış, yedi yaşında ilk konserini vermiştir. Galatasaray Lisesi mezunudur. Aynı zamanda İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümüne de devam etmiştir.

Paris'teki École Normale de Musique de Paris'te bestecilik ve orkestra yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra 1975'te Türkiye'ye dönmüştür.

 

"Ayrılanlar İçin", "Sen Nerdesin", "Beyaz Güvercin" besteleri vardır.


Timur Selçuk ençok "İspanyol Meyhanesi" isimli bestesi ün salmıştır.


 

Ümit Yaşar OğuzcanOrhan VeliAttilâ İlhan ve Nâzım Hikmet'in şiirlerinden bestelediği şarkıları seslendirmiş, 1976'da İstanbul Oda Orkestrası'nı ve kendi öğrencilerini yetiştirdiği Çağdaş Müzik Merkezi'ni kurmuştur. 

Ankara Sanat Tiyatrosu'nda 10 yıl çalışmış, Bilgesu Erenus'un "Nereye Payidar" oyunu için besteler yapmış, 

 

Uğur Mumcu'nun Sakıncalı Piyade'sinin müziklerini yapmış, ayrıca "804 İşçi", "Ferhat ile Şirin", "Şeyh Bedrettin Destanı", "Tak-Tik", "Küçük Adam Ne Oldu Sana", Rumuz Goncagül ve "Galilei-Galileo" adlı oyunların müziklerini yapmıştır. "Sarıpınar 1914", "Üç İstanbul", "Cahide", "Hakkari'de Bir Mevsim" gibi filmlerin müziklerini bestelemiştir.

1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

Timur Selçuki Nükhet Duru ile birlikte 27 Ağustos 2014 tarihinde Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda vermiştir.

 Münir Nurettin Selçuk'un öğrencisi Emel Sayın tarafından seslendirilen Münir Nurettin Selçuk şarkılarından oluşan canlı konser kaydını içeren Emel Sayın albümünü yaptı.. Ayrıca albümde Timur Selçuk, şarkılara senfonik orkestrayı yönetmiştir.

6 Kasım 2020 tarihinde 74 yaşında iken kalp krizi geçirerek vefat etmiştir.

Tanrıdan rahmet diliyoruz.

(https://tr.wikipedia.org/wiki/Timur_Sel%C3%A7uk)

Hazırlayan: Suat Yener