Dil şad olacak diye kaç yıl avuttu felek -Hikâeyesi- Notası

Makam: Hicaz

Bestekar: Avni Anıl

Sanatçı: Zeki Müren - Melihat Gülses

Güftekar: Turgut Yarkent

Usül: Düyek

Şair Turgut Yarkent, 1916 yılında Üsküdar'da doğdu. 1939 yılında Harp Okulu'ndan mezun oldu.  1954 yılında geçirdiği kaza sonucu askerlikten ayrıldı.

Buraya kadar şairimizin hayatındaki birinci dönemiydi. Yarkent, o yıla kadar evlenmemişti. Köyleri kasabaları geziyordu.

Evde bulunan kız kardeşi ve dadısı bekârdı. Eve nasıl gelin getiririm diye düşünüyordu. Bu arada yaşı kırka dayanmıştı. Burası şairimizin ikinci dönemini anlatıyordu. 

Şairimiz daha sonra hayatının üçüncü dönemine başlıyordu nice güzel şarkıların güftesine imza attı. Bir tanıdığının sayesinde mini golf yapmaya ilgi duydu ve Büyükada'da Golf Kulübü açtı. Bir süre sonra tümüyle Turgut Bey’e kaldı kulüp, orada Amerikan Kız Koleji mezunu olan Ayla Hanım'la tanıştı. Kırkından sonra da olsa aşk güzeldi ve Ayla Hanım’la evlendi.

Evlilik güzel gidiyordu. Şair bir gün tıraş olurken saçlarından beyazların düştüğünü görüyor. Aynaya bakıyor saçlarındaki beyazlıklara. Evliliğinin baharında olsa da saçlarındaki beyazlıklara içerliyor. Bu durumdan etkileniyor ve yazmaya başlıyor. 

Çok eskiden beri tanıdığı komşuları da olan Bestekâr Avni Anıl’a şiiri okudu. Şiir üstadın hoşuna gitti ve bestelemek üzere istedi.

 

Ne bülbülde o fidan, ne gülde sitem kaldı,

Ne meyhanede zevk, ne sagarda dem kaldı

Yel gibi geçti ömür, hüzünlü bir dem kaldı.

Kırılmış bir gönülden gayrı benim ne'm kaldı.

Bana ondan yadigâr, gözlerimde nem kaldı,

 

Dil şad olacak diye kaç yıl avuttu felek,

Bir ömür heder oldu, beni unuttu felek,

Ayine-i devranda bahar ararken heyhaat,

Saçıma karlar yağmış, boşuna yaz beklemek

 

Şiir üzerinde çalışmalar yapan Avni Anıl şiiri güfteye çevirdi ve Hicaz makamında besteledi. 

Dil şâd olacak diye kaç yıl avuttu felek

Saçıma karlar yağmış boşuna yaz beklemek

Ne bülbül dile geldi, ne de açtı bir çiçek

Saçıma karlar yağmış boşuna yaz beklemek 

 

Zeki Müren bu şarkıyı Maksim Gazinosu'nda bir ay süreyle, sahneye pamuklarla kar yağdırarak ve diz çökerek okudu. Bestecisi Avni Anıl ve güftecisi Turgut Yarkent’e bu şarkı ile tanındı. Kırk yaşına kadar bekâr kalan ve dökülen birkaç tel beyaz saçın hatırası olarak bu güzel şarkı ortaya çıkmıştı.

 

Hazırlayan: Suat Yener

 

Lütfen kaynak göstererek kullanın.