Doymadım sana ağlarım ah ederek yana yana - Hikayesi - Notası

Makam: Nihavend

Bestekar: Nevzat Akay

Sanatçı: Nalan Altınörs

Güftekar: -

Usül: Düyek

Nevzat Akay, musiki ile yakından alakalı bir ailenin kızı olarak Kanlıca’da dünyaya gelmiş. Babası Mehmet Bey, Ud ve Kanun, Annesi İffet Hanım ise Kanun ve üç kardeşi de, ud ve keman çalarlarmış. Aileden gelen bu yetenekle müziğe yatkın kulağı ve bestekârlık duygusu içinde yetişmiş Nevzat Hanım.

 

Ortaokulu bitirdiği yıllarda Santuri Ziya Bey’den dersler almaya başladı. Yesari Asım Arsoy ve Sadettin Kaynak’tan aldığı derslerle musiki bilgisini ilerletti. 1939 yılında Ankara Radyosu’nun açtığı sınavı Perihan Altındağ Sözeri ile birlikte kazanmış.

 

1940 yılında İstanbul Radyosu’nun sınavını kazanan Nevzat Akay, Dr. Sami Akay' la evlenmiş ve genellikle onun güfteleri üzerine okuduğu gazel ve bestelerle tanınmıştır. 15 Şubat 1969 tarihinde hayata gözlerini yuman Akay, servetini Darüşafaka’ya bağışlamıştır.

İlk bestesi ise 1940 yılında Eşi Sami Bey’in kendisi için yazdığı güfteyi Rast Makamında ve Düyek usulünde besteledi:

“Ararım seni her gün derdine yana yana

Geçmez oldu günlerim ismini ana ana”

Nevzat Hanım’ın çok yakın bir arkadaşı geç yaşta sevdiği kişi ile evlenmiş. Çocuk bekliyorlar ama çocukları olmuyormuş. Uzun süre sonra bekledikleri kız çocuk aileye katılmış ama doğduktan bir süre sonra çocuğu menenjit hastalığından kaybetmişler. Acılarını unutturacak ikinci çocukları erkek olmuş. Ama mutluluklarını gölgeleyen sarılık hastalığından bu çocuklarını da kaybetmişler.

Bu talihsiz iki olay aileyi yıldırmamış üçüncü çocukta teselliyi bulmuşlar. Fakat bu teselli bir yıl sürmüş. Üçüncü bebeklerini bir yaşında kazada kayıp etmişler. Aile Dostları olan Nevzat Hanım, bu talihsiz olayları arkadaşının ağzından yazdığı güfteyi, nağmelere döküyor. Sonra da Nihavent makamında besteliyor. 

Doymadım sana ağlarım ah ederek yana yana

Geç buldum çabuk kaybettim hicran oldu hayat bana

Aldı felek çaresi yok acısın Allah bana

 

Geç buldum çabuk kaybettim hicran oldu hayat bana

(Suat Yener; Şarkıların Gözyaşları S:146, Altın Koza Yayınları 0 322 503 04 77)

 

Hazırlayan: Suat Yener