Sen kalbimin mehtabısın (Samanyolu) Hikayesi-Notası-Sözleri-Video

Makam: Acemkürdi

Bestekar: Teoman Alpay

Sanatçı: Berkant-Muazzez Ersoy

Güftekar: Teoman Alpay

Usül: Semai

Samanyolu Şarkısı: 

Samanyolu şarkısı için çeşitli söylemler olsa da gerçeği şöyle: Önemli ölçüde kaynaklarda Teoman Alpay olarak geçen " Samanyolu " şarkısı bazı kaynaklarda Metin Bükey olarak geçiyor. Bu tartışmanın başlangıcı olarak olaya en yakın olan Müjde Ar anlatımı önemli: 

“Annem ve annemin arkadaşı olan Teoman Alpay’la Fatih’teki evde beraber oturuyorduk. Teoman Ağabey bir gün bir İzlanda şarkısı getirdi ve Türkçe söz yazması için anneme okudu. Annem, şarkıya hatırımda kaldığı kadarıyla ‘Sarı Güneş’ gibisinden bir söz yazdı ama Teoman Ağabey beğenmedi. Sonra oturdu, kendisi bir söz yazdı ama bu sözleri İzlanda şarkısına koymaktan vazgeçti ve başka bir eser olarak besteledi. Samanyolu, böyle doğdu. Teoman Ağabey’in şarkıyı, Vezüv marka gaz sobasının önüne taburesini çekerek elindeki ud’ la ve çıplak ayakla bestelemesi hala gözümün önündedir. Annem, o sırada güftedeki bazı kelimelere karşı çıktı ve ilk mısradaki ‘güneş’i zorla koydurttu”

 

Teoman Alpay, İstanbul’da yaşadığı son zamanlarda alkole düşkün oldu ve maddi sıkıntı geçiyordu. “Samanyolu” şarkısını noterde Metin Bükey’e sattığı herkes tarafından bilinir. 

Samanyolu şarkısının temasına bakacak olursak Teoman Alpay 'ın karakterini görmek mümkün oluyor. Zira " Sarmaşık gülleri " , " Buruk Acı " , Kalbimi kıra kıra " ve daha birçok Teoman Alpay şarkısının karakterine yakın olduğu görülmektedir. Fakat "Mühür kimdeyse muhtar odur " sözü ile yola çıkacak olursak “Samanyolu”nun bestecisi belgesi olan Metin Bükey 'e aittir. Bundan sonrasını siz değerlendirin. Şarkı Berkant ile meşhur oldu ve dillerden düşmedi.

 

Sen kalbimin mehtabısın güneşisin

Sen ruhumun vazgeçilmez bir eşisin

Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek

Dudaklarımdan yıllarca düşmeyecek

Ruhum senin kalbim senin ömrüm senin

Yıllar geçse ölmeyecek bende sevgin

Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek

Dudaklarımdan yıllarca düşmeyecek 

Nostalji: Berkant

Şarkı Formu: Muazzez Ersoy

 

Hazırlayan: Suat Yener