Söyleme bilmesinler bu aşkın bittiğini hikayesi notası

Makam: Hüzzam

Bestekar: Selahattin Altınbaş

Sanatçı: Tuğçe Pala

Güftekar: İlkan San

Usül: Düyek

İlkan San, 1941 yılında Malatya'da doğdu. Ankara Atatürk Lisesi'nde tamamladıktan sonra Ankara Başkent Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. Yazı ve şiirleri çeşitli gazete ve dergilerde yayınlandı. Milliyet Gazetesi tarafından uzun yıllar düzenlenen Yılın En Sevilen 10 Şarkısı yarışmalarında söz yazarı olarak 10 ödül, Kadıköy Belediyesi ve Kasdav Vakfı tarafından her yıl düzenlenen yılın beste ve güfte yarışmalarında da 5 ödül aldı. 2008 yılında hayata gözlerini yumdu. 

Özellikle Hüzzam şarkıların ustası olarak tanıdığımız müzisyen bir ailenin ferdi olan Selahattin Altınbaş'ın babası Kemani Abdi Altınbaş'tır. Müziğe daha 7-8 yaslarında iken kemanla başlayan küçük Altınbaş ciddi müzik, nota, nazariyat, solfej derslerini Saatçi Mehmet Efendi, İzzet Irca ve amcası İzzet Altınbaş'tan aldı. Babasının aldığı akordeonu hiçbir ders almadan profesyonelce çalmaya başladı. Bu dönemde amcası Udi İzzet Altınbaş'tan çok etkilenerek ud çalmaya karar verdi.

1966 yılında TRT'nin açmış olduğu ud sanatçısı sınavını kazanarak Ankara Radyosuna girdi.   Radyoda ud sanatçısı, koro sefi ve repertuar denetleme kurulu üyeliği yaptı. 1999 yılında TRT'den emekli oldu. 18 Aralık 2003 günü Ankara'da yaşama veda etti.

Söz konusu şarkının şairi İlkan San, uzun yıllar Ankara’nın eğlence mekânlarında Türk Sanat Müziği sanatçısı olarak çalıştı. Ankara’da sahne aldığı yıllarda bir gece, açılışını “Sevgimizin, Aşkımızın Üstünden Sene Geçti” adlı şarkıyla yaptı.

Şarkının bitiminde ön masalardan birinde oturan bir hanımefendi bu şarkıyı tekrar okumasını istedi. Aynı eseri bir daha okumasının imkânsız olduğunu belirtip, özür dileyen İlkan Bey ise bir başka şarkıya geçti. 

Fakat o genç hanımefendi program bitene kadar gözlerini İlkan Bey’den ayırmadı ve gecenin sonunda da elinde bir buket çiçekle kendisini bekledi. O geceden sonraki 10 gün boyunca da aynı masada İlkan San

Hanımefendi inatçı tavırla İlkan San’la tanışmak istedi ve tanıştılar. Birbirlerine ilgi duymaya başlarlar. Yeni aşkın kıvılcımları çıkmaya başlamıştır. Birbirlerini görmeden yapamaz oldular.

Fakat bu ilişkinin devam etmesi çok zordu. Çünkü sevdiği kadın evlidir ve bir de çocuğu vardır. İlkan Bey ne kadar böyle düşünse de, aslında Hanımefendi bu ilişkinin tam manasıyla arkasında durmakta ve di 

Bir gün Hanımefendi: “İstediğin an, eşimden ayrılıp, seninle evlenebilirim” diyerek, bu aşkın evlilikle noktalanmasını istiyordu. İlkan Bey, yuva yıkan bir adam olmak istemedi. Sevgisini içine gömdü ve ilişkinin bitmesi yönünde tavır aldı. Herkes tekrar kendi hayatını yaşamaya başladı.


İlkan Bey, bu aşkı unutmanın çaresini ararken, sevdiği kadının kocasından ayrılıp bir başkasıyla evlendiğini duyunca adeta yıkıldı. Öfkesini, üzüntüsünü, pişmanlığını ve belki de bir daha asla yaşayamayacağı bu aşkı, sözlere dökmek kalmıştı. İçindeki duyguyu ve pişmanlığı dizelere döktü. Hüzzam şarkıların usta bestekârı Selahattin Altınbaş’ta bu güfteyi notaya alırken anılarını bir bir gözünün önünden geçiyordu. 

Altınbaş bu Hüzzam şarkı için:

“Benim aşkımın bittiği günlerdeydi. Bir sonbahar günü, okul sıralarında sevmeye başladığım ilk sevgilimi, hem de ikinci kez kaybetmiştim. Evlenmişti sevdiğim kız. Artık her şeyi maziye gömmek zorundaydım. Evliydim de ama yine de içim burkulmuştu. İşte böyle bir günde, postacı kapımı çaldı. İlkan San’dan bir mektup aldım. Mektup da ‘Söyleme Bilmesinler’ i hangi duygularla yazdığını anlatıyordu. Daha ilk okuyuşta benliğimi sarmıştı şiir. Hiç unutmam, birkaç kez okuduktan sonra, ıslıkla yapmıştım bile şarkıyı. Sonra Ud’la geçtim. Bu hüzzam şarkı en kolay bestelediğim bir şarkıdır. Şarkı, benim de hiç bitmesini istemediğim bir aşkı anlatır.” 

Söyleme bilmesinler bu aşkın bittiğini

Neden beni bırakıp terk edip gittiğini

Yolumuz ayrılsa da dost kalalım seninle

Yalan olan sevgimiz düşmesin el diline

Hiç kimse dolduramaz kalbimdeki yerini

Yok artık benim için senden başka sevgili

(Suat Yener; Şarkıların Gözyaşları S:197, Altın Koza Yayınları 0 322 503 04 77)


Tarkan Yorumu:

Hazırlayan: Suat Yener